logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

JULYEN HAMILTON „KOAN“

c_1100_0_16777215_00_slike_24_05_julyen_hamilton_106.jpg

ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
Фестивал Сола 2024.

Соло плесна представа

Мој посао је да правим перформансе - соло и компанијске комаде - са плесачима, музичарима и другим извођачима - а мој процес, између осталог јесте то да тренутно стварам на сцени... да тренутно компонујем... да импровизујем..
Julyen Hamilton

Соло „КОАН“ који је створио Julyen Hamilton је прелепа рефлексија о самотном путовању унутар савременог пејзажа где, усред буке и хаоса, појединци траже јасноћу и разумевање у себи. Он говори о парадоксалној природи нашег постојања, осцилирајући између збуњености и увида, беса и спокоја, док нас посматра колективна свест око нас. Као и традиционални коан, он позива на контемплацију и интроспекцију подстичући нас да истражимо дубине наших сопствених умова и перцепција.
Коан, као традиционални облик духовне праксе у зен будизму користи се за подстицање дубоког интроспективног размишљања и постизање просветљења. Обично се састоји од парадоксалних прича, реченица или питања која немају директно решење или логички одговор. Циљ коана није да се разуме рационално или интелектуално, већ да се трансцендирају конвенционални начини размишљања и досегне директно искуство просветљења или „пробуђења“.
Џулијен Хамилтон је уметник чија каријера почиње у позоришту, али се касније посвећује плесу. Након раног искуства у позоришту, почиње се бавити плесом са деветнаест година. Прошао је обуку у Амстердаму, Ђирони у Шпанији и Лондону средином седамдесетих година, након чега постаје стални представник иновативних перформанса. Постао је један од најистакнутијих европских импровизатора, стварајући соло и колаборативне радове широм света, као и режирајући за своју Julyen Hamilton компанију.
Фестивал „Сола“ је интернационални фестивал соло кореографија, перформанса и фотографије.
Модерне сценске форме, као што је савремени соло плес, или форме које долазе из модерне визуелне уметности као што су перформанс и фотографија јесу најприсутније на светској уметничкој сцени те је овакав један фестивал ставио и нашу земљу и град у исту раван са дешавањима у свету.
Фестивал „Сола“ ће и ове године понудити презентације уметничких форми које су својствене 21. веку, које се наслањају на историју плеса и визуелних уметности, али су израсле у нове форме које одлично кореспондирају са савременом публиком и временом у коме живимо.
Процес креирања соло плесне представе или перформанса, који као што и име говори, подразумева да је на сцени само један извођач, садржи дубоко индивидуално истраживање с једне стране и способност огољавања и стављања у стање рањивости с друге стране, како извођача тако и публике.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account