logo skc

АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА

Đurđija Jelenković: TESELACIJA U POKRETU performans

c_1100_0_16777215_00_slike_22_05_img-1c.jpg

PETAK, 13. MAJ U 19.00 VELIKA SALA

Performans je nastao na osnovu prisustva predavanju Filipa Jevtića na Matematičkom institutu SANU kada je stvorena interdisciplinarna ideja korišćenja strukture teselacija za performans i pokret. Vođena ciljem predavanja, umetnica će u ovom performansu, uz pomoć prisustva publike, osnovnim geometrijskim oblicima izgraditi teselaciju u prostoru velike sale SKC-a - koja inače već na samoj podnoj površini poseduje teselaciju.

TESELACIJE U MATEMATICI I UMETNOSTI

„Teselacija (popločavanje) je pokrivanje površine bez rupa i preklapanja unapred zadatim skupom geometrijskih oblika. Neke teselacije dobro su poznate iz svakodnevnog života: šahovska tabla (kradrat popločan manjim kvadratima), pčelinje saće  (površina popločana pravilnim šestouglovima), itd.

Teselacije se prirodno javljaju u umetnosti, pogotovu u mozaiku (mozaik je sam teselacija i sama reč izvedena je iz reči `tesera` koja znači kvadrat, a u mozaiku predstavlja osnovni gradivni blok-kamenčić) i dekorativnoj umetnosti generalno (ornamenti)... “

Đurđija Jelenković je audio-vizuelni umetnik, profesionalni baletski igrač, koreograf, diplomirani i master fizičar smera primenjena fizika i informatika Fizičkog fakulteta u Beogradu i profesor fizike. Stručni saradnik je u oblasti istraživanja umetničke igre i koreografije Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account