logo skc

ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

6. GODIŠNjA IZLOŽBA SKCOVE BESPLATNE ŠKOLE STRIPA I ILUSTRACIJE ZA POLAZNIKE UZRASTA DO 15 GODINA

sava_tegeltija_2010_62.jpg

15 - 28. DECEMBAR

CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

VI GODIŠNjA IZLOŽBA SKCOVE BESPLATNE ŠKOLE STRIPA I ILUSTRACIJE ZA POLAZNIKE UZRASTA DO 15 GODINA

Svečano otvaranje izložbe: četvrtak, 15. 12. 2022. 19.00
Izložbu otvaraju: Ana Grigorjev, ilustrator knjiga za decu i Uroš Petrović, vodeći srpski književnik za decu

autor postavke: prof. Miloje Mitrović, moderator nastavnog programa Škole

Shodno svojoj programskoj orijentaciji koja se prevashodno odnosi na strip, ilustraciju i crtež, i strategiji vezanoj za afirmaciju mladih i razvoj strip umetnosti, Srećna galerija SKC-a je, od januara 2015. godine, pokrenula redovni godišnji edukativni program Skcovu besplatnu školu stripa i ilustracije za polaznike uzrasta do 15 godina.

Kroz ovu školu, tokom prethodnih godina njenog održavanja, prošlo je oko 400 polaznika, što ukazuje na veliku zainteresovanost za devetu umetnost, kako mladih, tako i njihovih roditelja. Stoga, ne treba da čudi što je Škola stripa i ilustracije jedan od najvažnijih aspekata godišnjeg programa Srećne galerije Studentskog kulturnog centra Beograd, prevashodno usmeren na edukaciju početnika,  afirmaciju mladih autora i popularizaciju devete umetnosti.

Pedagoški rad sa svim zainteresovanim polaznicima najmlađeg uzrasta u godišnjem obimu vežbi i predavanja  podrazumeva edukaciju i praktični rad u domenu: osnovnih elemenata crteža i analitičkog crtanja (upoznavanje sa linijom, formom, kompozicijom, geometrijom, perspektivom...); osnovnih načela oblikovanja i građenja ilustrovane predstave (stripa); osnovnih oblikovnih sredstava stripa (izrada stripskog kvadrata kao jediničnog elementa celine i montažni postupak, tj. metod povezivanja elemenata u komunikacionu celinu); upoznavanja sa svim formama stripa kao književnog i likovnog dela kroz publikacije i javna vođenja na izložbama; sukcesivnih kurseva i predavanja afirmisanih strip autora na pojedine teme; učešća polaznika na konkursima festivala, domaćim i međunarodnim takmičenjima te revijalnim godišnjim izložbama Škole.

Posle položenog prijemnog ispita, svaki polaznik se prijavljuje za tromesečni kurs nakon čega se vrši selekcija najboljih kandidata (praktični ispit) za dalji nastavak rada u narednom tromesečju. Nakon svakog položenog tromesečnog praktičnog ispita, polaznik stiče pravo pohađanja Škole za naredno tromesečje. Najuspeliji radovi redovnih polaznika u jednoj kalendarskoj godini bivaju predstavljeni na završnoj godišnjoj izložbi Škole, a njihovi autori nagrađivani. Ovoga puta, mladi autori biće nagrađeni poklon-paketima prijatelja Međunarodnog salona stripa 2022. godine (Edge Art, Čarobna knjiga, 300 ČUDA Comics, Komshe, Besna kobila, Iris Mega, Darkwood, Makondo i Beli put, Golconda, System Comics, Komiko, Phoenix Press, Forma B, Stalker, Umetnička radionica „Predrag“, Ken stripovi).

Ovogodišnja, šesta po redu, tradicionalna izložba donosi presek delatnosti Škole kroz izbor najuspelijih radova njenih polaznika nastalih tokom 2022. godine. Za izložbu je odabrano 70 najboljih radova od ukupno 34 autora, a učestvuju sledeći mladi autori: Azra Jović, Aleksa Kolaković, Aleksandra Perović, Vanja Đorđević, Vuk Rokić, David Bogdanović, Đorđe Zdravković, Emilija Ristivojević, Ivan Đurđević, Jovan Gruja Opačić, Jovan Milosavljević, Kalina Vlašić, Katarina Katanić, Kosta Rački, Kristina Dodić, Lav Georgiev, Lazar Jovanović, Luka Mirković, Luka Ćirić, Marija Cvetković, Maša Kokotović, Maša Stanić, Milica Milosavljević, Milica Stanković, Mihajlo Krsmanović, Neda Zdravković, Nikita Rodić, Nikola Rodić, Petar Nedić, Relja Antić, Sava Tegeltija, Srna Rebić, Stefan Pješčić, Tara Stošić.

Uroš Petrović

Uros PetrovicUroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (>160 izdanja, > 450.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Knjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi (i za sada jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije.
Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem Dobra igračka Prijatelja dece Srbije i dve nagradom Gran Pri za Igračke sa svrhom.
Podsticao naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala Fazoni i fore, kao i u kvizu Lavirint na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare. Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografiju, koje objavljuje širom planete. Koautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?, Misli kreaKtivno i Psihološki tango. Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i u kompanijama, na poslovnim forumima i kongresima. Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta Srbija stvara. Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najboljih rešavača IQ X testa na svetu.


ANA GRIGORJEV

Ana GrigorjevAna Grigorjev je rođena 1974. godine u Beogradu, gde je završila Školu za dizajn, a potom i Likovnu akademiju (FLU Beograd, slikarski odsek).
Bavi se ilustrovanjem knjiga za decu (slikovnice, udžbenici, romani, priručnici…). Do sad je ilustrovala preko 200 visokotiražnih knjiga za decu, oko 70 slikovnica i 30 udžbenika za domaće i strane izdavačke kuće, kao što su Kreativni Centar, Evro – Book, Pčelica, Eduka, Bookland, Čarobna knjiga, Narodna knjiga, Litera Books Greece, Nolit, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Calamus, Dečja knjiga, Al Waraqoon W.L.L. (Bahrein), Troetsch Verlag...
Neke od knjiga koje je ilustrovala su prodate i prevedene u više od 20 zemalja sveta i postigle su veliku popularnost, kao što su npr. Knjiga za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka (Kreativni Centar), Snežna kraljica (Evro – Book)…
Najznačajnija dela koje je ilustrovala su: Knjiga za svaku devojčicu (2008), Knjiga za svakog dečaka (2010), Vesele porodice (2008-2010), Konjić Grbonjić (2011), Zlatni ključić (2012), Ana i Luka upoznaju Srbiju (2012), Snežna kraljica (2013), Krcko Oraščić (2014), Čarobnjak iz Oza (2015), Princeza u magarećoj koži (2016) Palčica (2017), Maša i medved (2017), Kralj žabac (2019), Bijeli jelen (2020), Karbonel, kralj mačaka (2022)…Od 2003. god. je redovni član ULUPUDS-a. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi ilustracija u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada, priznanja, zahvalnica i diploma iz domena mozaika, ilustracije i ilustracije knjiga za decu.
Više informacija o njenom umetničkom opusu može se dobiti na www.anagrigorjev.com

   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account