logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

Otvaranje salona stripa

naslovna.jpg

 

24. - 27. septembra SKC

Reč urednika:
Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg od svog osnivanja 2003. godine organizuje i vodi SREĆNA GALERIJA

Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Festival je neprofitnog karaktera i predstavlja najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji i jednu od najznačajnijih manifestacija devete umetnosti u regionu. Kroz izlagački i edukativni program, Salon stripa je koncepcijski  zasnovan na: takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije. Kao kulturološki fenomen domaće umetničke scene, ovaj projekat je strategijski orijentisan na to da čuva i revitalizuje bazične vrednosti likovne umetnosti i književne kulture, kao i da, pored klasičnih likovnih formi u devetoj umetnosti, afirmiše i pojavnosti savremenog umetničkog izraza autentičnog grafizma i naracije.

Različiti primeri likovnosti u koncipiranju ilustrovane predstave, od američkog autorskog stripa, autentičnih likovnih poetika portugalskih i rumunskih umetnika, svojevrsnih remek-dela autora kakav je Igor Kordej, do klasičnih vidova ilustrovanja popularnih Bonelijevih likova, biće viđeni na programu Salonu stripa 2015. godine. Sa međunarodne strip scene na ovogodišnjem trinaestom po redu Salonu stripa, u periodu od 24. do 27. septembra 2015. godine, biće predstavljeno 14 programskih segmenata sa ukupno 17 autora iz 8 inostranih zemalja. Ne uzimajući u obzir izlagačke programe međunarodnog konkursa 2015, kao bazične segmente festivala, program inostranih umetnika na ovogodišnjem Salonu najobimniji je do sada.

Strategijska orijentacija ovogodišnjeg programa predstavljanja inostranog strip stvaralaštva na festivalu usmerena je ka najširoj čitalačkoj publici.  Ona se ogleda u paketu programskog predstavljanja Bonelijevih autora, Morena Buratinija scenariste i urednika edicije „Zagor“ i Valtera Venturija jednog od crtača „Zagora“, takođe i crtača i scenariste albuma „Veliki Belconi“. U redakciji Morena Buratinija, akcentujemo izložbenu retrospekciju Zagora, sigurno najpopularnijeg strip junaka kod naše najšire čitalačke publike i likovnog karaktera upečatljive ikonografske pojavnosti u svetu popularne kulture. Od izuzetnog značaja za domaću strip scenu je i uvid u rumunsko stvaralaštvo preko grupe autora okupljenih u udruženju „Krajova strip“ (Banda desenata Craioveana) kao i oko istoimenog strip časopisa BDC. Reč je o umetnicima autentičnih likovnih poetika, sa ozbiljnim angažmanima na evropskoj strip sceni, urednicima i teoretičarima koji u nizu izdanja rumunske strip periodike pridaju posebnu respektabilnost srpskim strip autorima i događajima na našoj sceni. Jedna od dragocenosti u istoriografskom sagledavanju pojedinosti sa evropske strip scene i pravi programski raritet kod nas je i kapitalno izdanje grupe autora o istoriji čehoslovačkog stripa koje će predstaviti gosti iz Češke Republike, Tomaš Prokupek i Martin Foret. Između ostalih, kao ekskluzivni program 13. Međunarodnog salona stripa, izdvajamo predavanje Andriane Ružić i projekciju animiranih filmova Osvalda Kavandolija, naravno i legendarne Linije (La Linea), uz činjenicu da se mnoge mlađe generacije kod nas do sada nisu srele sa ovim remek-delom. Međunarodni salon stripa, kao tradicionalna manifestacija održava se svake godine u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra, u svim prostorima SKC-a.

Miki Pješčić, urednik Salona stripa

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account