logo skc

СУБЈЕКТИ
ДО 9. МАРТА
Дизајн у новим медијима
6 – 29. МАРТ
ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА РАДОВА СЕКЦИЈЕ ЗА ФОТОГРАФИЈУ И ДИГИТАЛНУ ГРАФИКУ
14 – 26. МАРТ

MILOŠ FILIPOVIĆ: CRTANJE U AUTOBUSU

c_1100_0_16777215_00_slike_19_02_milos_filipovic.jpg

SREDA, 13. FEBRUAR (TRAJE DO 23. FEBRUARA)
izložba crteža
„Otkriću vam svoju novu ozbiljnu igru, strast, zanos. Već par meseci marljivo crtam u autobusima koji me voze od kuće do posla i nazad.
(...) Odlučio sam se na crtanje u vanrednim okolnostima, u autobusima gradskog prevoza, dok odlazim i vraćam se s posla ili u mom autu dok čekam decu da završe časove baleta i fudbala, dakle uvek na točkovima.(...) Počeo sam to kada sam shvatio koliko vremena provodim u vožnji: svakog dana po tri sata, mesečno 60 sati (znači skoro tri cela dana), na godišnjem nivou to je 36 dana! Za 10 godina provešću u autobusima 360 dana! To je cela godina. Do penzije ću se voziti oko dve i po godine autobusom! Strašno? E, pa, nije ako lepo sedneš, izvadiš papir, olovku i gumicu i počneš da crtaš.
(...) Savladavši početnu nelagodnost, uspevao sam da dosegnem usredsređenost i mir uma. Dragan Lubarda govorio je da kroz crtež treba doći do Crtanja. Prilagođavao sam se prilikama i birao šta ću crtati dok autobus ide i trucka, a šta dok se zaustavlja na stanicama i semaforima, šta po dnevnom svetlu, a šta po mraku... Ova strategija omogućila mi je da nastavim život bez kukanja. NO COMPLAINING!
(...) Ulazim u autobus kao u atelje, biram mesto. Bolje je ako nije iznad točkova, zbog truckanja, ali i na to sam adaptiran. Sada već mogu da uradim tako precizne, lepe crteže da se svi čude kad im otkrijem da su urađeni u busu.
Nikad u životu nisam video nekog umetnika da crta u autobusu i s ponosom vam prezentujem svoje otkriće. Ali, nisam tu ja bitan, nego magija crtanja koja se našim sugrađanima svakodnevno pokazuje u danas tako popularnoj reality show formi. Smatram ovaj projekat konceptualnim, utoliko pre što je postao način života, a dobio je i svoju medijsku verifikaciju u dokumentarnom filmu.“
Miloš Filipović rođen je 1971. godine u Beogradu. Diplomirao na FLU u Beogradu u 1997. godine. Član je ULUS-a od 1999. godine. Do sada je nastupao na petnaestak samostalnih izložbi i projekata.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account