logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

MILAN MILETIĆ: KONjANICI

c_1100_0_16777215_00_slike_18_05_milan_miletic_milan_miletic_1.jpg

ČETVRTAK, 10. MAJ U 19.00 (traje do 24. maja)

SREĆNA GALERIJA

Ciklus izložbi: Strip i ilustracija

izložba stripa i ilustracije
Milan Miletić rođen je 1950. godine u Lapovu. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1975, a postdiplomske studije dve godine kasnije. Kao slobodan umetnik profesionalno se bavi slikarstvom. Dobio je više priznanja u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva bavio se ilustracijom i stripom. Po slobodnoj proceni uradio je oko 10.000 crteža (novinska ilustracija, ilustracije knjiga, strip), od čega oko 1.000 strip strana.
Krajem 1969. godine počeo je saradnju sa Politikinim zabavnikom, gde je pored ilustracija objavio i svoja prva dva kratka reklamna stripa – Astra i Sprint pepermint. Od ilustracija u ovom periodu, najozbiljniji mu je serijal Istorija oružja. Od 1971. godine počinje saradnju sa izdavačkom kućom Dečje novine iz Gornjeg Milanovca koja intezivno traje 21 godinu. Pored nekoliko hiljada ilustracija, u izdanju ove kuće realizovao je i oko 500 strana stripa.
Strip Damir na temu iz srednjovekovne Srbije, objavljen je u listu Bombaš, Dečje novine. Nakon tri kraća stripa (Do poslednjeg, Poručnik konjičke brigade i Crna kraljica) počinje sa crtanjem prvog serijala Kočiz, koji je objavljen u YU-stripu, a poslednja epizoda objavljena je u reviji Profil kao poseban album. Najduži serijal Larami radio je za Dnevnik iz Novog Sada. Ovaj klasični vestern po sopstvenom tekstu, a kasnije i po tekstovima Miodraga Milanovića, realizovan je u 16 epizoda i objavljen u Strip zabavniku. Epizoda Tragovi smrti objavljena je kao poseban album u boji, dok je devet epizoda ovog serijala objavljeno u francuskoj reviji Yuma 2002. godine. Za Forum iz Novog Sada radio je strip Knez Vojislav, a potom i četiri epizode Tarzana, licencni posao za inostranog izdavača. Vestern Divlji Bil, kasnije objavljen kao poseban album, crta za Male novine iz Sarajeva. Najambiciozniji i najbolji strip mu je Ratnici iz Arkone. Od predviđenih šest epizoda uradio je tri, objavljenih u listu Dečje novine.
Devedesetih godina radio je ilustracije za nemačkog izdavača Kelter, objavljene na naslovnim stranama pisanih vesterna. Ilustrovao je knjige za više izdavača, a najviše za BIGZ. U poslednje vreme vrši sređivanje arhive i pripremu za ponovno objavljivanje starih stripova.

gallery1 gallery1 gallery1

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account