logo skc

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

MATIJA JEVTIĆ: FOTOGRAFIJE I FOTOINSTALACIJE

matija_jevtic_06_60.jpg

17 – 28. NOVEMBAR

Matija Jevtić rođen je 1999. godine u Beogradu. Školu za dizajn u Beogradu upisao je 2014. godine na Odseku industrijskog dizajna i enterijera. U Dizajnerskoj školi poneo je titulu đaka generacije, a tokom školovanja ostvario je oko 30 projekata i organizovao veliki broj događaja među kojima su i „Dani dizajna“ u Dizajnerskoj školi.

Kao učenik srednje škole koja je bila organizator ovog takmičenja, učestvovao je u radu Organizacionog odbora prvog i drugog Republičkog takmičenja iz oblasti Klasični likovni mediji – fotografija i osvojio 12 nagrada u različitim kategorijama.

Fotografijom počinje da se bavi tokom 2015. godine, a član Foto-saveza Srbije postaje 2017. godine. Dobitnik je stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda. Arhitektonski fakultet na Univerzitetu u Beogradu upisao je 2018. godine. Za veoma kratko vreme bavljenja fotografijom osvojio je više od 15 nagrada, a izlagao je na 10 grupnih izložbi i dve samostalne.

Autor je i total dizajna za promo-materijal 13 fotografskih izložbi. Učestvovao je u pet projekata i 18 kataloga za koje je bio autor fotografija, a najznačajniji je veganski kuvar „Vegan - zdravo posno jelo za dušu i telo“ Ljiljane Čolović.

Nagrađivan je na Republičkim takmičenjima koje organizuju Foto-savez Srbije i Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Poznavalac  je procesa kako digitalne, tako i analogne fotografije i obučen za rad u fotografskim laboratorijama za izradu crno-belih fotografija i filmova.

Imao je prilike da radi u savremenim fotografskim studijima i da koristi savremenu tehnologiju. Živi i radi u Beogradu.

O poetskoj strukturi autorovog opusa prikazanog na ovoj izložbi najbolje govori profesor fotografije Goran Redžepi, iz čijeg teksta kataloga za prethodnu Jevtićevu izložbu izdvajamo sledeće: „(...)Matija Jevtić umetničkim prosedeom ide u estetizaciju i nastojanje da dođe do neobičnih, originalnih i zanimljivih rešenja čak i kod primera najrudimentnijih motiva. (...) Ova (...) izložba je logičan put spajanja dva, samo na prvi pogled, različita tipa motiva, dve poetike, opet samo na prvi pogled različite, postavljene u isti prostor gde sa, ili bez namere autora, započinju međusobni dijalog. (...) Kroz ovu postavku nameće se pitanje kako prikazati predmete različitih strukturalnih osnova u okviru umetničkog dela, služeći se pritom isključivo rečnikom onog medija u kom umetnik radi, u ovom slučaju fotografskim.“

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account