logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

MARIJA TOŠKOVIĆ: IZLOŽBA CRTEŽA

MARIJA_TOSKOVIC_1.jpg

 

PONEDELJAK, 25. JANUAR u 19.00 (traje do 5. februara)

SREĆNA GALERIJA

Ciklus izložbi: Afirmacija mladih
Marija Tošković rođena je 1980. godine u Beogradu. Akademiju likovnih umetnosti završila je u Portugaliji. Član  je ULUS-a i Udruženja portugalskih grafičara. Jedan je od osnivača grafičkog ateljea Contraprova u Lisabonu.
Bavi se uglavnom crtežom i grafikom (duboka štampa). Njene crteže i akvatinte „naseljavaju“ hibridna stvorenja, poluljudi, poluživotinje i onirički elementi, kao i portreti kojima istražuje pojam identiteta i dihotomiju između ljudskog i životinjskog i njenu simboličku vrednost. Upravo u toj metamorfozi traži suštinsku suprotnost između prirodnog  i naučenog u čoveku -instinkt naspram civilizacije. Svoja umetnička ostvarenja do sada je prikazivala na pet samostalnih izložbi u Portugalu, trinaest kolektivnih izložbi u Srbiji, Rumuniji, Makedoniji i Portugalu i jednoj umetničkoj koloniji u Maroku. Marija Tošković  živi i radi u Beogradu i ovo je njena prva samostalna izložba u Srbiji.
Dr José Artur Moreira Pacheco, dizajner i istraživač u oblasti istorije grafičkih umetnosti u Portugalu 2008. godine napisao je o njenom radu: „Vraćajući se čistoti osećanja, grafici, tom starom i plemenitom procesu istraživanja umetničkog izraza, Marija Tošković pokazala je energiju i sposobnost da, bez formalnih predrasuda, iscrpi netaknute prostore jedne stvarnosti koja se ne može posmatrati golim okom. Može se, međutim, zapaziti da je instinkt i inteligencija vode ka ironiji i fantastici, gde joj bolni otisak linije i mrlje, skoro mišićav, dozvoljava da se oslobodi boja i rastegne oblike do granica ekspresionizma i nadrealizma, postavljajući njen likovni izraz u centar transmodernizma.“

 MARIJA TOŠKOVIĆ  MARIJA TOŠKOVIĆ  MARIJA TOŠKOVIĆ
 MARIJA TOŠKOVIĆ   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account