logo skc

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА РАДОВА СЕКЦИЈЕ ЗА ФОТОГРАФИЈУ И ДИГИТАЛНУ ГРАФИКУ
14 – 26. МАРТ
Дизајн у новим медијима
6 – 29. МАРТ
СУБЈЕКТИ
ДО 9. МАРТА

LINIJE FRONTA

11-_25_02_2016_LINIJE_FRONTA_1.jpg

 

ČETVRTAK, 11. FEBRUAR 2016. u 19.00 (TRAJE DO 4. MARTA)

SREĆNA GALERIJA

Izložba povodom promocije strip serijala Linije fronta – Prvi svetski rat 1914-1918. I/II/III, (System Comics Beograd, Institut français Serbie, 2014/2015)

Serijal od (do sada publikovana) tri toma, strip albuma pod nazivom Linije fronta - Prvi svetski rat 1914-1918, realizovan je u okviru  „Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata 1914-2014“ u Srbiji i „Misije za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata 1914-2014“ u Francuskoj. 

Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata izdavačka kuća System Comics iz Beograda napravila je saradnju sa Francuskim institutom u Srbiji u cilju objavljivanja kolektivnog francusko-srpskog strip izdanja Linije fronta. Ceo projekat pomoglo je i Ministarstvo kulture Republike Srbije u okviru programa obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Entuzijazam za realizaciju projekta pronašao se i u činjenici da od sredine 2013. godine System Comics uveliko radi na pripremi srpske strip antologije posvećene obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, povodom čega je ova izdavačka kuća okupila veliki broj srpskih crtača i scenarista.

Tema strip serijala Linije fronta bavi se životom na frontu i svakodnevnim životom ljudi tokom Velikog rata. Samo prvi album se sastoji od deset kratkih priča koje je napisalo pet francuskih i pet srpskih scenarista, sve to u ilustraciji deset srpskih crtača. Među autorima se nalaze zvučna imena evropskog stripa, poput Rodolfa, Bruna Falbe, Filipa Zitke, Alekse Gajića, Zorana Janjetova, Zografa, Dražena Kovačevića, Darka Perovića... Predgovor za album Linije fronta pisao je istoričar Žan-Pjer Verne, ujedno i scenarista albuma Prokleti rat! proslavljenog francuskog strip autora Žaka Tardija. Strip je 2014. godine objavljen na srpskom i na francuskom jeziku.

U međuvremenu je System Comics nastavio tematiku publikovanjem drugog toma sa ukupno 20 autora (crtača i scenarista) i treće knjige sa 21 autorom.

Na ovoj velikoj izložbi su  predstavljeni svi zastupljeni autori i sve objavljene priče u serijalu. 

 LINIJE FRONTA  LINIJE FRONTA  LINIJE FRONTA

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account