logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

JUGOSLAV VLAHOVIĆ: LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku

c_1100_0_16777215_00_slike_22_01-02_jugoslav-vlahovic_laki_jugoslav_vlahovic_2.jpg

DO 10. JANUARA

CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

izložba strip radova i promocija knjige

(izdavači: Besna kobila, Beograd, i autor; Beograd, 2021)

„Srećan čovek - Lucky man“ bila je tema međunarodnog konkursa karikature Muzeja moderne umetnosti u Surgutu u Sibiru, Rusija, 2011. godine, na kojem je Jugoslav Vlahović dobio 1. nagradu i bio gost festivala.

„Lucky man“ je jedan od Vlahovićevih najpopularnijih radova, sa milionskim posetama i komentarima na internetu, koji je krajem 2021. godine doživeo i svoje štampano izdanje na 48 strana knjige pod nazivom „LAKI, 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku“. Čak ga je i jedna američka firma primenila za reklamu svojih motivacionih kurseva, a ova izložba upravo donosi stripove iz knjige koje će, u sinergiji svih potrebnih srećnih okolnosti (Srećna galerija, srećna Nova godina, Laki – nadimak jednog od izdavača, Laki – sam junak), publika moći da vidi baš u srećnim prazničnim danima na kalendarskom prelasku u novu 2022. godinu. Upravo je promocija ovog i ovakvog izdanja baš i profilisana u ovoj vrsta atmosfere, a o samom nastanku knjige o Lakiju autor navodi: „Po povratku sam tada (2011) skicirao dvadesetak ideja za strip i stao. Prošle godine (2020), u pandemija izolaciji, naleteh na te skice i reših da nastavim. U leto, u lepom ambijentu Vile MIR u Vrdniku, Fruška Gora, na odmoru sam za desetak dana to i završio. Nisam bio ni siguran da je to dovoljno dobro za objavljivanje, ali par ljudi kojima sam pokazao, uključujući i Lakija iz „Besne kobile“, odreagovalo je vrlo pozitivno...“

Radivoje Bojičić u predgovoru knjige između ostalog navodi: „Ovih dana imao sam sreće da upoznam Lakija. S njim me je upoznao njegov otac, Jugoslav Vlahović. Posle prvog susreta sa Lakijem, poneo sam utisak da Amerikanci više nisu sami. Laki me je uverio da i mi imamo svog Foresta Gampa. (...) Jer, iako je građanin sveta, Laki je naš zemljak. Tamo u Surgutu, Laki je dobio Gran pri u nadmetanju za srećnog čoveka. Kod nas, Laki ne traži nikakve grand parade. On je ovde uslikan i evo ga u Vlahovićevoj knjizi, i sada od Lakija svaka namrštena faca može da nauči kako da preko lica razvuče osmeh.“ Jugoslav Vlahović rođen je 1949. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. gde je bio redovni profesor (grafika knjige). Dugogodišnji je ilustrator - karikaturista nedeljnika NIN (od 1976). Objavljivao u brojnim domaćim i inostranim listovima: „The New York Times“, „Wiener Journal“, „Wiener Zeitung“, „la Reppublica“, „Das Sonntagsblatt“, „Courrier Int.“... Priredio je više od 90 samostalnih izložbi. Objavio 15 knjiga svojih karikarura i stripova i mapu grafika serigrafija „Slikari i voajeri“, SKC Beograd, 1981. Opremio je veliki broj knjiga i omota ploča (kompletna „Riblja čorba“ i  mnoge druge). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za ilustracije, karikature i grafički dizajn (Pjerova, Braće Karić, Ajdin Dogan, Satirikon Legnica i dr). Radovi mu se nalaze u Muzeju savremene umetnosti i Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu gde je 2014. godine imao veliku retrospektivnu izložbu, i u inostranim muzejima i zbirkama (Bazel, Gabrovo, Bon, Pariz, Beč). Jedan je od osnivača Art Directors Club Srbije i Udruženja karikaturista Srbije FECO čiji je predsednik.

gallery1 gallery1 gallery1

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account