logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

JELENA KASAVICA: POSMATRANJE DOLAZI PRE REČI

c_1100_0_16777215_00_slike_20_02_jelena_kasavica_jelena_kasavica_1.jpg

ČETVRTAK, 13. FEBRUAR U 19.00 (traje do 22. februara)
CIKLUS IZLOŽBI: AFIRMACIJA MLADIH / STUDENTSKE IZLOŽBE
izložba povodom odbrane master rada na studijama vizuelne umetnosti - fotografija, klasa profesora Milana Aleksića, Nova akademija umetnosti, Beograd
Jelena Kasavica rođena je 1982. godine u Beogradu. Godine 2001. upisuje studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U roku, kao redovan student i uživalac državne stipendije, završava fakultet prosečnom ocenom 8,84. I pre konačne odluke da studira arhitekturu pokazivala je izvesno interesovanje za fotografiju koje nije jenjavalo ni tokom studija kada je, na raznovrsne načine, kreativno uvodila fotografiju u različite projekte i sinergijom arhitekture i fotografije postizala zapažene rezultate.
Od 2009. godine aktivno se bavi fotografijom, prvo samostalno, potom uz pomoć fotografskog udruženja amatera - „Fabrika Fotografa“. Godine 2017. upisuje se na master studije vizuelne umetnosti - fotografija na Evropskom univerzitetu „Nova akademija umetnosti“ u Beogradu, u klasi profesora Milana Aleksića. Pre i tokom studija učestvovala je na nekoliko grupnih izložbi koje je organizovalo udruženje „Fabrika Fotografa“. Njen rad izložen je 2017. godine u galeriji „Pro3or“ u okviru 100 najboljih fotografija te godine, a već sledeće bila je jedan od učesnika konkursa „Only in Mediterranean“ u Prianu, Slovenija. Godine 2018. izlaže svoj rad i u Galeriji SKC-a na izložbi studenata „Nova Fotografija 9“.
„(...) Moram li imati cilj pre nego što fotoaparat uzmem u ruke? Ne mislim da je loše imati temu i unapred definisati projekat na kome se radi. Ali, moj rad nije baziran na takvom principu. Zašto bih, apriori, isključila, na primer, lirsku fotografiju zalaska sunca nad okeanom? Zato što je manje umetnost? Zato što će je i drugi fotografisati? Zato što je prizor slatkog ukusa? (...) Fotografije su nastale u periodu od nekoliko godina širom Srbije. Ipak, ni samo vreme nastanka, kao ni lokacija, nisu od presudne važnosti za značenje fotografija. Nastojim da, kao fotograf u ovoj seriji o iskustvu života, o svetu oko sebe, pokažem šta je to za njega značajno i suštinski neprolazno u kom god vremenu i u kojoj god dimenziji da se nalazimo. Prizori poput novog života, putovanja, konzumentskog društva, pa i puke zabave, svedočanstvo su poimanja sveta oko nas. U centar pažnje postavljeno je sve ono što čini život u tom jednom zamrznutom trenutku u vremenu i prostoru.
(...) Bez pretencioznosti da postavlja krupna filozofska pitanja suštine života, serija opisuje ono što se zove životom, a događa se svuda oko nas. Posmatrača može da zbuni nedostatak uočljive povezanosti između radova. Nit koja ih veže jeste upravo raznolikost koju nose.“ (Izvodi iz master rada)

 Jelena Kasavica  Jelena Kasavica  Jelena Kasavica

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account