logo skc

Дизајн у новим медијима
6 – 29. МАРТ
СУБЈЕКТИ
ДО 9. МАРТА
ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА РАДОВА СЕКЦИЈЕ ЗА ФОТОГРАФИЈУ И ДИГИТАЛНУ ГРАФИКУ
14 – 26. МАРТ

Dragan Paunović: STRIP I ILUSTRACIJA

DRAGAN_PAUNOVIC_2015.jpg

 

ČETVRTAK 14. MAJ U 19.00 (TRAJE DO 25. MAJA)

SREĆNA GALERIJA

retrospektivna izložba radova
Dragan Paunović (Majdanpek, 1981), slikar, strip autor i ilustrator. Diplomirao na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi. Objavio je strip album „Družina Dardaneli“ (System comics, Beograd, 2011) po scenariju Pavla Zelića, kao i adaptaciju bestselera Dejana Stojiljkovića „Konstantinovo raskršće“ (System comics, Beograd, 2012-13), za koju je Stojiljković napisao scenario. Aktivan je i na polju ilustrovanja knjiga i muzičkih izdanja.
„Retki su samosvesni umetnici, velikodušni sa svojim talentom i neopterećeni kategorijama i titulama do te mere da svoju kreativnost iskazuju sa podjednakom strašću i na platnu, u kadru stripa, omotu CD-a, nalepnici pivske boce ili ljudskoj koži. Dragan Paunović je baš takav stvaralac, svestran i sinestetičan u svojoj vizuelnoj sublimaciji književnosti, muzike i filma u ilustracijama i stripovima koji nose jak autorski pečat prepoznatljiv na prvi pogled. Na pedesetak radova, i to sve do jednog originala, koji u njegovoj prvoj retrospektivnoj izložbi obuhvataju i prvu deceniju stvaranja od 2004-2014. godine, Paunović nam se ogoljava svojim snovima, ili pre košmarima, koji pocrtavaju sva njegova dela.
Neki od uzora koje Paunović spominje su očigledni, a neki i ne. U različitim periodima, na njega su uticali i sineaste kao Tim Barton, Ken Rasel, Dejvid Kronenberg, Klajv Barker ali i stripovi poput Asteriksa, Bluberija i Konana na kojima je odrastao. U svetu ilustracije i stripa su to pre svega H. R. Giger, Korado Roi, Alfredo Alkala… U književnosti zato postoji jedno ime pre svih – Hauard Filips Lavkraft kojem prepisuje lavovski deo svog opusa. A ipak, ne može da stvara bez muzike, i možda je upravo ona najveći podsticaj njegovom radu.
Edukovan za slikarstvo, Paunović je iskoristio dobijeno obrazovanje da bi svoju umetnost primenio i učinio je dostupnijom nebrojenim konzumentima, oplemenjujući svaki ilustratorski zadatak iščašenim stilom i snažnom emocijom koji rezoniraju na dubljem spoznajnom nivou. Beskompromisan i samouveren, on takođe i kontinuirano uči, i taj razvojni put je očigledan kako u ilustracijama, ali još više u stripu. U devetoj umetnosti je kroz uspešne serijale „Družina Dardaneli“ i „Konstantinovo raskršće“, ali i sopstvene nagrađivane kratke radove i najnoviju saradnju sa francuskim scenaristom Dobsom u antologiji „Linije fronta“ zauzeo poziciju jednog od najplodnijih i najkvalitetnijih crtača koji nasuprot trendovima ove specifične scene, stvara i objavljuje upravo u Srbiji.
Omiljene tehnike koje koristi - olovka (čak i hemijska olovka!), tuš, tempera, akril, i umeće koje pokazuje u svakoj od njih su još jedan dokaz raznovrsnosti Paunovićevog izraza. Njegove zeleno-crne kombinacije, korenje i stenje koje se pretvara u tkivo i organe, njegovi svečani ratnici i misteriozni ljudi u odelima, i konačno, njegova čudovišta, neka transparentno nametljiva, a druga skrivena u zgrčenim usnama i odsjajima očiju, sve to zajedno jeste zaokružen autorski svet, a ove ilustracije su samo prozori u njega. Da bi se otišlo korak dalje, neophodna je mašta i malo čarolije čiji nam se ključ nesebično nudi u kaleidoskopu mračnih tonova celokupnog Paunovićevog dela.“
Pavle Zelić, pisac i strip scenarista

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account