logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

BRANA NIKOLIĆ

c_1100_0_16777215_00_slike_18_06_brana_nikolic_brana_nikolic_2.jpg

ČETVRTAK,  21. JUN U 19.00 (izložba traje do 6. jula)

SREĆNA GALERIJA

Ciklus izložbi: Strip i ilustracija

Retrospektivna izložba originalnih radova jednog od najznačajnijih srpskih strip autora; autor izložbe: Miloje Mitrović
Brana Nikolić rođen je 1936. godine u Aranđelovcu. Bio je jedanaesto dete majke Radojke i oca Jaćima. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a posle ondašnjeg šestog razreda upisao se na Likovnu akademiju, kao izuzetno talentovan crtač i najmlađi student Beogradskog univerziteta.
Prvo ozbiljnije ostvarenje Brane Nikolića bio je strip „Fudbalko“, objavljen 1963. godine u „Dečjim novinama“ i valjevskom „Poletu“. Kasnije se saradnja sa gornjomilanovačkim gigantom iz godine u godinu produžavala, i, naravno, nicali su novi junaci, nove epizode. Prvo je dečja, đačka srca osvojio „Mija Siledžija“, pa je na površinu izbio „Bendžo Kosta“. Tu su i „Mate Karate“, „Pastir Hotka“, „DžunglaĐole“, „Tarziko“ i drugi. Bio je urednik „Eks almanaha“, „Eureke“ kao i „Karavana“. Osim stripa, bavio se i pisanjem vesterna i romana o nindžama, pod raznovrsnim pseudonimima.
Profesionalno je radio kao novinar i karikaturista u listu „Napred“, u Valjevu, sve do penzionisanja. U Valjevu je pokrenuo i uređivao i čuveni strip list „Pingvin“. I danas crta stripove, slikovnice, radi ilustracije i karikature.
Tinejdžerske dane provodio je u kutovima parka Bukovičke banje - Risovačko groblje! Upravo ta atmosfera poslužila je kasnije Brani da stvori čuvenog Miju Siledžiju i Risovaču kao scenu pogodnu za svakojake doživljaje. U tom okruženju pojavljuje se Mija Siledžija, mudar, hrabar i vešt dečkić koga bi autor maštovito i spretno, u stihovima, oblikovao i vodio u uzbudljive i simpatične doživljaje. Nadimak Siledžija više je pristajao kao rima uz ime Mija.
Preko 40 godina Brana je bio saradnik „Dečjih novina“. Listajući odmalena „Politikin zabavnik“ sa nenadmašnim Diznijevim stripovima, Brana je nesvesno uzimao liniju i odraze crtanih junaka pa se to, samo uzgred, ogledalo u njegovim ranim humorističkim stripovima. Uz jedno takvo prisustvo diznijevštine, Brana je crtao stripove, slikovnice, bojanke, pa su se iznedrili, ali u svojstvenoj formi „Mija Siledžija“, „Crni kečevi na Bukulji“, „Otmica centarfora“ i mnogi drugi.
Brana se oprobao i u pisanju romana, naročito vesterna. Za „Forum“ iz Novog Sada odradio je preko dvadeset naslova o Doku Holideju, pod pseudonimom Frank Larami. Radio je i neke vesterne pod imenima Rej Kolons, Brandon Nik, Valsin Arb. Dodajmo i nekoliko nindža- romana pod pseudonimom Derek Finegan.
Osamdesetih godina „ušao“ je u biznis sa nemačkim izdavačem Džoom Vajnom, na projektu „Plave oči super zvezda“, u saradnji sa Slavišom Ćirovićem. Uradili su oko osam epizoda uz gomilu skica.
Na kraju, Brana tvrdi da je strip najlepše čovekovo detinjstvo. Godine dolaze, ali ljubav prema stripu traje.

gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account