logo skc

АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА

7. ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА НАЈБОЉИХ РАДОВА

c_1100_0_16777215_00_slike_23_12_7-godisnja_SKOLA_STRIPA_001_34.jpg

14. ДЕЦЕМБАР  – 26. ЈАНУАР

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: СТРИП И ИЛУСТРАЦИЈА

СКЦ-ОВЕ БЕСПЛАТНЕ ШКОЛЕ СТРИПА И ИЛУСТРАЦИЈЕ ЗА ПОЛАЗНИКЕ УЗРАСТА ДО 15 ГОДИНА

аутор поставке: мср Теодора Добросављевић, историчар уметности

на отварању говоре: Ана Григорјев, илустратор књига за децу; Урош Петровић, водећи српски књижевник за децу, и проф. Милоје Митровић, модератор наставног програма школе

комисија за одабир радова: Теодора Добросављевић, Милоје Митровић, Милосав Пјешчић

СКЦ-ова бесплатна школа стрипа и илустрације издвојила се као особени бренд Студенског културног центра Београд – места које је изнедрило неке од најбољих стрип цртача у земљи и региону. Системски окупљајући талентоване младе полазнике узраста до 15 година, почев од 2015. године, Школа је успела да се наметне као водећа институција у области подучавања и презентовања девете уметности.

Из тог разлога, годишњи програм Срећне галерије СКЦ-а традиционално сваког децембра презентује најуспешније радове редовних ученика Школе стрипа и илустрације, који на завршној изложби бивају приказивани и награђивани. Заокружујући едукациони вид школског курикулума прегледном изложбом, излагачка активност на крају сваке године има циљ да промовише младе таленте у јавности у области стрипа и илустрације. Пружајући полазницима Школе могућност да бесплатно развијају, а потом и прикажу своје вештине већ од првих сусрета са овом уметношћу, Срећна галерија СКЦ-а преузела је улогу не само организатора, већ и специјализованог простора за изложбене делатности Школе.

Постепеним развијањем ликовности код ученика и њиховог односа према постављеном литерарном предлошку, наставне јединице пажљиво су припремане. Педагошки рад са свим заинтересованим полазницима најмлађег узраста у годишњем обиму вежби и предавања подразумева едукацију и практични рад у домену основних елемената цртежа и аналитичког цртања (упознавање са линијом, формом, композицијом, геометријом, перспективом...); основних   начела обликовања и грађења илустроване представе (стрипа); основних обликовних средстава стрипа (израда стрипског квадрата као јединичног елемента целине и монтажни поступак, тј. метод повезивања елемената у комуникациону целину); упознавања са свим формама стрипа као књижевног и ликовног дела кроз публикације и јавна вођења на изложбама; сукцесивних курсева и предавања, афирмисаних стрип аутора за поједине теме; учешћа полазника на конкурсима фестивала, домаћим и међународним такмичењима и ревијалним годишњим изложбама Школе. Сваки полазник се, полажући пријемни испит, пријављује за тромесечни курс, након чега се врши селекција најбољих кандидата (практични испит) за даљи наставак рада у наредном  тромесечју. Након  сваког положеног тромесечног практичног испита, полазник стиче право похађања Школе за наредно тромесечје. Најуспелији радови редовних полазника у једној календарској години бивају представљени на завршној годишњој изложби Школе, а њихови аутори награђивани.

Доприносећи култури и образовању деце у области девете уметности, Срећна галерија СКЦ-а и бесплатна Школа стрипа и илустрације годишњом изложбом излазе из оквира едукације у представљачку делатност, афирмацијом полазника и популаризацијом стрипа, цртежа и илустрације.

мср Теодора Добросављевић, историчар уметности

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account