logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

МАЈА ВЕСЕЛИНОВИЋ: СУНЦЕ, ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ

c_1100_0_16777215_00_slike_23_05_maja-veselinovic_maja_veselinovic_04_27.jpg

4 – 15. МАЈ СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: СТРИП И ИЛУСТРАЦИЈА

изложба илустрација

Маја Веселиновић живи у Београду, где је дипломирала на Факултету за дизајн, одсек графички дизајн. Завршила је и Високу школу ликовних и примењених уметности, смер наставник ликовне културе. Ради као илустратор, графички дизајнер и стрип аутор. Сарађујући са многобројним издавачима, на дечијим фестивалима и са институцијама културе код нас и у иностранству, илуструје књиге, часописе, плакате, уџбенике и едукативне публикације намењене деци. Такође, ангажована је и на пољу ликовне едукације за децу предшколског и школског узраста кроз радионице и сличне креативне активности.

Добитница је неколико домаћих и међународних признања међу којима су најзначајнија: награда „Невен“ за најбоље илустровану књигу у 2016. години („Уљези“, „Фабрика књига“), признање за илустрацију на Фестивалу илустрације и књиге „BookIll Fest“ 2016, три награде УЛУПУДС-а на годишњим изложбама сликарско-графичке секције (2021, 2017. и 2015. године), плакета Међународно златно перо Београда 2019. године и почасна диплома Златно перо 2007, Grand Prix и Специјална награда жирија за иновацију 2. Међународног салона стрипа СКЦ Београд, 2004. године.

Две књиге које је илустровала добиле су и престижну ознаку The White Ravens (збирка прича „Кога се тиче како живе приче“, аутора Дејана Алексића (2014) и роман „Крокодил пева“, ауторке Весне Алексић (2018), обе у издању Креативног центра из Београда).

По избору магазина „Принт“, водећег америчког магазина за графички дизајн, сврстана је међу 12 најзанимљивијих илустратора у Европи за 2008. годину. Септембра исте године, у издању СКЦ-а Нови Сад, објављује збирку стрипова „Необичан догађај са намигивањем и друге приче“.

До сада је имала 14 самосталних и учествовала на више од 70 колективних изложби код нас и у свету (Италија, Француска, Хрватска, Словенија, Швајцарска, Словачка, Холандија, Украјина, Бразил, Аустралија, САД). Чланица је сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а са статусом самосталног уметника.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account