logo skc

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

ЛИНИЈЕ ФРОНТА #10

c_1100_0_16777215_00_slike_23_06-07_linije-fronta_LINIJE_FRONTA_01_51.jpg

СРЕДА, 28. ЈУН У 19.00 ВЕЛИКА САЛА

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ И ПРЕДАВАЊА: СТРИП И ИЛУСТРАЦИЈА

изложба и промоција десетог албума из истоименог серијала

Издавачка кућа Моро д.о.о. / System comics покренула је пројекат „Линије фронта“ - серијал стрип антологија посвећених обележавању стогодишњице Првог светског рата широм света, 2014 - 2018. (у сарадњи са Француским институтом у Београду, Министарством културе и информисања Републике Србије - као део званичног обележавања стогодишњице Великог рата у националним плановима и Србије и Француске). На тај начин створена је јединствена антологија са причама заснованим на историјским догађајима и личностима, приказана херојска борба и јуначка дела српске војске у Првом светском рату, а све на основу историјске грађе и фотографија доступних у литератури објављеној о овој теми. Oва едиција имала је до сада девет свезака издања које су свака за себе обнављале то интересовање и повећавале списак од пет ангажованих стваралаца на преко 50 врхунских цртача, сценариста, илустратора и колориста, из већег броја земаља региона и Европе, поред иницијалних - Србије и Француске. Овај серијал је достигао велики критички и комерцијални успех у земљи и региону, као и у Француској. Културолошка и историјска, али и социјална, уметничка и књижевна вредност ових стрипова, у данашњем технолошком окружењу, помера границе и инспирише читаоца да, кроз свој едукативни карактер, сазна више. Намера је била да се кроз разне приче прикажу највеће битке, догађаји, значајне личности и историјски значај Србије и њене војске и грађана у Првом светском рату. Додатно је истакнуто француско-српско пријатељство кроз сарадњу између француских и српских аутора, као и пријатељство које постоји у региону Западног Балкана и шире. Наглашавамо да је стрип антологија у целини објављена на српском језику и дистрибуирана у свим земљама бивше Југославије, а да је мањи тираж првог издања објављен и на француском језику. Циљ овог пројекта је био да, кроз промоцију стрип уметности, уједно иницирамо и едукативни програм о српској војсци у Првом светском рату, o уметничком приказу поменутог рата, da прикажемо који су то изазови са којима су се цртачи и сценаристи сусретали при стварању својих стрипова и да допринесемо култури сећања на велика страдања свих актера рата. Превазишавши иницијални период обележавања стогодишњице Великог рата, показало се да и у годинама које следе не јењава интересовање аутора да стварају приче о овим темама, неретко везане за породичне историје, али и са жељом да се у форми стрипа прикажу сви кључни догађаји у рату, којих је превише да би се обрадили чак и у досадашњих девет албума. „Линије фронта X“ је не само јубиларни, већ и најамбициознији албум - антологија у серијалу, са највећим бројем појединачних аутора (28) и то из Србије, земаља региона и шире - и највећим обимом страна (96).

Нажалост, чак два изузетна аутора Светозар -Тоза Обрадовић и Борислав Станојевић неће доживети да га виде објављеног, и њима је ово дело и посвећено, као што је посвећено свим жртвама Првог светског рата.

Актери пројекта: Игор Марковић, уредник издања; Предраг Гиневски, стрип цртач и илустратор; Јован Укропина, стрип цртач и илустратор; Јован Братић, стрип цртач, сценариста и илустратор - Босна и Херцеговина; Светозар - Тоза Обрадовић, сценариста (његов стрип ће бити објављен постхумно); Сабахудин Мурановић Муран, стрип цртач и илустратор; Мијат Мијатовић, стрип цртач, сценариста и илустратор; Златибор Станковић, стрип сценариста, теоретичар и критичар стрипа, сценариста у антологији; Небојша Василић Небески, стрип цртач, сценариста и илустратор; др Неле Карајлић, писац и музичар, сценариста у антологији; Предраг Иконић Пеђа Славни, стрип цртач и илустратор - Босна и Херцеговина; Владимир Алексић, стрип цртач и илустратор; Ненад Цвитичанин, стрип цртач и илустратор; Предраг Ђурић, стрип сценариста; Владо Николовски, стрип цртач и илустратор - Северна Македонија; Срђан Салат, колориста - Босна и Херцеговина; Зоран Пејић, сценариста - Босна и Херцеговина; Градимир Смуђа, стрип цртач и илустратор - Италија; Дражен Ковачевић, стрип цртач и илустратор; Борислав Станојевић, сценариста, теоретичар уметности (његов стрип биће објављен постхумно); Ђорђе Лукић, стрип цртач и илустратор.

gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account