logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

ЗДРАВКО МИЋАНОВИЋ: БИЈЕЛА ПЧЕЛА

zdravko_micanovic_bijela_pcela_01_23.jpg

ЧЕТВРТАК, 2. НОВЕМБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ И ПРЕДАВАЊА:

СТРИП И ИЛУСТРАЦИЈА

трибина поводом двадесет година сарадње са Листом за сву дјецу „Бијела пчела“, (Српско културно друштво Просвјета Загреб-пододбор-Ријека, Хрватска)

говоре: Љубомир Кљакић, Растко Ћирић, Драгана Купрешанин и Здравко Мићановић

„Рад на стрипу за мене је условно био секундарна делатност, или активност у слободно време, с обзиром на то да сам током те стрип авантуре (која срећом и даље траје) на ФПУ у Београду, на одсеку Графички дизајн предавао предмет плакат, истовремено бавећи се и професионално графичким дизајном. Већ неколико година сам у пензији. То ми организационо и временски омогућава да властити стрип рад учиним видљивијим, налазећи за то прави повод и у овом јубилеју.

Лист „Бијела пчела“ излази девет пута годишње током школске године, с тим да је последњи број двоброј. Намењен је ученицима основних школа. У поднаслову има слоган: „Лист за сву дјецу“. За сваки број радим две, а у двоброју четири табле стрипа. Са школском годином 2022-23, навршава се двадесет година сарадње и 400 урађених табли стрипа. Током две деценије у мом стрип фокусу биле су теме изабиране према властитим афинитетима и концепцији листа која је укључивала и популаризацију српске културе и уметности. Реализовани су стрипови на следеће теме: занимања, према стиховима Оливере Цветић; историја мерења времена „Сатолије“, према више извора; историја града „Градовање“, према Луису Мамфорду (Праисторија, Египат, Месопотамија, Грчка и Рим); адаптација басни Доситеја Обрадовића; адаптације стихова Душка Радовића, Бранка Ћопића и Змај-Јове Јовановића; самосталан сценаристичко/цртачки рад  стрип „Џивџан“, и стрип на тему екологије „Еко“.“  Здравко Мићановић, извод из писма аутора редакцији

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account