logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

Miloš Grozdanović: Herceg Polanski - Usmeni ispit iz Kreativnog pisanja

c_1100_0_16777215_00_slike_22_05_fotografija-milos-grozdanovic.jpg

UTORAK, 24. MAJ U 19.00 MALA SALA

predstavljanje romana
O romanu će govoriti Nenad Prokić, dramski pisac i Miloš Grozdanović, autor.

"Herceg Polanski - Usmeni ispit iz Kreativnog pisanja" je ovenčan nagradom Slaviša Nikolin Živković za najbolji rukopis na srpskom jeziku za 2019. godinu.
Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su “bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja, koja su odredila sudbinu 20. veka”. Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazivala zlo. "Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja" predstavlja uspešan književni eksperiment, u okviru koga se u postmodernističkom ključu vešto spajaju različite žanrovske forme i književne vrste.
Jedan student napisao je diplomski rad. Pred Vama je "Usmeni ispit iz Kreativnog pisanja". U njemu povezani veliki događaji, veliki igrači, ali i oni koji su imenom nepoznati, ali ništa manji od prethnodnih.
Odustavši od najveće ljubavne priče, napisao je istorijsku dramu, kolažne strukture. Čine je autobiografski fragmenti, razgovori sa gospodinom Bernejsom i spisi doktora Leona, zatim izjave optuženih i put. Ovi različiti diskursi smenjuju se ravnomerno, i uvode nas bliže, a na momente i udaljavaju od osnovne ideje koja je implicirana romanom. Nalik intermecu za izlazak iz velikih tema i velikih istina na pozornicu autor je iznosio svoja razmišljanja, pretežno autobiografska, na mahove vrlo duhovita, na tragu aforizama. Zatim se selimo iza vrata uticajne i zagonetne ličnosti Z.F. gde se, saznaćemo, usmeravao tok mutne reke istorije. Slušamo potom šta imaju da kažu seni Mladobosanaca, pozvani od strane Zemaljskog suda da „sa vremenskom distancom od stotinu godina i saznanjima koja su nakon smrti stekli, kažu nešto o sebi, svojim postupcima i tom događaju, bez prava da ne govore!“. Najzad, u hotelu Čarobni breg, klupko istorije se odmotava.
Seminar o Prvom svetskom ratu pretvara se u detektivski film!

Trejler za roman:

 

Miloš Grozdanović rođen je u Nišu 1984. godine. Završio je prirodno-matematičku gimnaziju, diplomirao pravo, a zatim magistrirao ekonomiju.
Do sada je objavio romane „Yugo“, „Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama“, „Mali roman o Konstantinu Velikom“, „Čitanje je štetno po zdravlje“ i „Herceg Polanski – Usmeni ispit iz Kreativnog pisanja“, koji je ovenčan nagradom „Slaviša Nikolin Živković“ za najbolji rukopis na srpskom jeziku za 2019. godinu.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account