logo skc

Дизајн у новим медијима
6 – 29. МАРТ
ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА РАДОВА СЕКЦИЈЕ ЗА ФОТОГРАФИЈУ И ДИГИТАЛНУ ГРАФИКУ
14 – 26. МАРТ
СУБЈЕКТИ
ДО 9. МАРТА

TRADICIONALNO MODERNO 2018.

c_1100_0_16777215_00_slike_18_11_tradicionalno_moderno_2018_TRADMOD-2018-prvi-deo-01a.jpg

PETAK, 23. NOVEMBAR U 19.00 GALERIJA SKC

Kolektivna izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a
Izložbu u koju su uključena i dela umetnika ostalih sekcija Udruženja nudi presek savremenog vizuelnog stvaralaštva kroz mnoštvo medijuma, negujući pre svega individualni razvoj umetnika kroz dva narativa: dela koja su formalistički i ikonografski okrenuta prošlosti i dela koja kroz modernu vizuru i formu tumače tu prošlost.
Kroz modernu, često apstraktnu formu i asocijativnost podstaknutu najnovijim tehničko-tehnološkim pristupima koji potpomažu delu da se udalji od tradicionalno poimane umetnosti, umetnik teži da kroz nove pristupe koje moderno doba donosi sa sobom, preispita breme prošlosti i etablira svoj odnos prema njoj.
Savremeni umetnički tokovi nastavljaju da preispituju odnos prema nasleđenom, što nam razvoj drugih naučnih disciplina i nastanak novih i te kako omogućava. Na taj način svaki umetnik ima tu slobodu da kroz sve više (ne)tradicionalnih medijuma preispituje nasleđe modernog društva, ali uvek u korelaciji sa onim iz prošlosti. Kod nekih, tradicionalno je vidljivo u ikonografiji i kompoziciji dela, dok se kod drugih prednost daje konceptu i kultu novog i drugačijeg. Ono što ova izložba nudi upravo je duh vremena sadašnjosti, kroz dela okrenuta ka prošlom ili kroz dela koja pokušavaju da prozru budućnost.
Moderno, kao svojevrsni nikad završeni projekat, pre svega teži da upravlja našim odnosima - kako ćemo se postaviti prema tradicionalnom, da li tradiciju negirati, preispitivati, oponašati ili pak ignorisati. Sa druge strane na tradicionalnom je da se izbori za sopstveni primat, shodno duhu vremena u kome obitava. Nekad to zna da bude teška borba. A upravo u tome leži još veća želja da se na tradiciju iznova pozivamo.
Julija Bašić

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account