logo skc

Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА

Naod Zorić i Miroslav Šuković

c_1100_0_16777215_00_slike_22_05_naod-zoric_naod_zoric_(6)_47.jpg

13 - 31. MAJ IZLOŽBA SLIKA GALERIJA SKC

Dok Naod  slika svoju krv, svoj narod, svoju porodicu, svoju kost i svoje „tematsko usmerenje podređuje prvenstveno arhetipu bića crnogorskog naroda“ (Lucija Đurašković), Miro svoju umetnost i dalje usmerava na  „celovitost ljudskog duhovnog iskustva“ (Vladimir Kolarić), na dualnost, paralelnost dobra i zla u čoveku i njegovo „spremanje za nebo“ (Jelena Šalinić Terzić). Naodov čovek je autentičan, čovek jedne zemlje i njenih posebnosti, jednog nasleđa, a Mirov onaj koji nosi celokupno ljudsko nasleđe, ono što od njega ostaje kad se posebnosti otklone. Ipak, susret dve  umetnosti je u univerzalnoj prirodi čoveka, zagledanog u zemlju i u nebo, gde god bio. On je i slab i jak, uplašen u prolaznosti i trajanju, a opet spreman da nosi teret i nasleđe.

Predstavljaju se sa 26 slika i crteža galerijskog formata, koji su nastali dominantno u poslednje vreme. Najveći broj Naodovih radova rađen je uljanim bojama na platnu, a manji deo crteža kombinovanim tehnikama na papiru. Miro se izražava kombinovanim tehnikama i akrilnim bojama na platnu, lesonitu i papiru.  

„Uprkos specifičnostima, naši radovi susreću se u univerzalnosti tema koje nas obojicu okupiraju: pitanje čoveka, njegovog trajanja i smrti, prolaznog i večnog, stradanja, patnje, nadanja…“

Naod i u najnovijim radovima ostaje u figuraciji, Miro u delu radova novijeg datuma iskazuje apstraktniji izraz. Bez obzira, zajedničko i jednom i drugom jesu  intenzivne emocije kojima slike odišu, te odsustvo „lakoće“.  Naše slike su tu da ogole i podsete i na ono što se ne želi videti. One su naše traganje za istinom koja ne mora da se svidi. Poetike nam se susreću  i na raskršću  između stvarnog i izmaštanog, vidljivog i onoga što se tek može naslutiti. 

Konačno, zajedničko obojici je i otpor uticajima „novih medija“ ostajući i dalje u zoni čiste likovnosti. 

Miroslav Šuković (1977, Bihać) živi i radi u Kolašinu i Podgorici. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Učestvovao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona „Trinaesti novembar” 2015. godine.

Naod Zorić (1968, selo Đurđevića Tara, Crna Gora). FLU (odsek za slikarstvo) završio je 1993. godine na Cetinju, u klasi prof. Dragana Karadžića. Godine 1995. završio je postdiplomske studije (odsek slikarstvo) u Beogradu kod prof. Radomira Reljića.Član je  ULUCG. Slike i crteži nalaze mu se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na mnogim umetničkim simpozijumima i kolonijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Kolašinu. O slikarstvu Naoda Zorića snimljena su i dva dokumentarna filma: „Ozbiljna igra - prozor Naoda“ u  režiji Božidara Kalezića i „Naod - Naod Zorić“, snimljen 2015. godine u režiji Veska Butrića.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account