logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА

KRAJ I POČETAK

c_1100_0_16777215_00_slike_18_09_kraj_i_pocetak_panic_milorad.jpg

ČETVRTAK, 6. SEPTEMBAR U 19.00

GALERIJA SKC

IZLOŽBA UMETNIČKE GRUPE DIMENZIJA

Pitanje koje izložbom „Kraj i početak“,  umetnici postavljaju sebi i publici jeste pitanje stvaralačke volje, tj. dilema o početku i stvaranju. Da li je volja opredeljenje ka početku ili je volja opredeljenje ka kraju? Ako je volja zasićenje onda je reč o kraju, ako je rađanje nove ideje iz zasićenja, onda je to početak. Šopenhauer je podelio svet na volju i predstavu rekavši: „Svet je moja predstava i moja volja.“ Pod predstavom podrazumevajući subjekat, objekat (koji je naspram subjekta)  i prostor. Početak i kraj postoje samo u tom svetu predstave u kome su subjekat i objekat u korelaciji, nastaju i nestaju zajedno u odnosu na prostor.  Volja je druga polovina sveta – ona je stvar po sebi, transcedentalna, bezdimenzionalna, izvan mogućnosti saznanja.  Ona je ono što jeste – metafizičko Ja i kao takva može se spoznati kroz samosvest.  Radovi ovih pet umetnika otvaraju pitanja smisla i granica savremene skulpture, koja danas sežu u oblast prostornih instalacija, eksperimenta i angažovane umetnosti.
Izložba obuhvata dela u mediju skulpture kao i crteže, slike i kolaže koje pružaju opsežniji uvid  o stvaralačkom procesu i interesovanjima autora. Zastupljeni su različiti materijali i način obrade od tradicionalnih kao što su kamen, drvo, metal preko plastike, kompozitnih materijala do čokoladnih bombonica. Inovativnost u upotrebi vajarskog medija i izražajnih mogućnosti skulpture čini izložbu izrazito dinamičnom i uzbudljivom za posmatrača, dok jedinstveni stvaralački postupak otkriva intimno tumačenje stvarnosti svakog autora ponaosob.
Grupu čine: IVANA MILEV, MIODRAG ROGAN, MILORAD PANIĆ, PETAR SIBINOVIĆ i MILORAD STAJČIĆ, pet umetnika, koji su po vokaciji vajari, ali stvaraju podjednako u različitim medijima. Iako nastupaju zajedno, njihovo stvaralaštvo reflektuje raznolikost izraza i  autorskih poetika.  Zajednički je  odnos prema prostoru – idejnom, fizičkom i društvenom, a cilj grupe Dimenzija je da deluje kao pulsirajući organizam koji istražuje, ispituje, beleži, transformiše, neprekidno se razvija.

K. Marinković

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account