logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

Jelena Savić: Memorija

1_bez_naziva_44x58_cm_kombinovana_tehnika_2013.jpg

 

PONEDELJAK, 29. JUN U 19.00 (TRAJE DO 10. JULA)

GALERIJA SKC

izložba slika
„Jelena Savić stvara ekranske slike. To je neizbežno, to je način da se bude u interakciji sa svim ostalim, deo života u društvu i eri ekrana. Stvarajući slike, ona gradi složen odnos između njihovih pojavnosti, značenja, istorijskog, ali i ličnog, sentimentalnog konteksta, to je odnos između statičnog, nepromenljivog, i dinamičnog, između fragmentarnog i celovitog, ostvarenog i potencijala da nešto bude ostvareno. Jelenin rad je instalacija koju čini niz grafika i video – petnaest klasičnih i jedan dinamičan ekran – šesnaest slika prošlosti. Mogu se odrediti tačke u vremenu na koje se Memorija oslanja – kasni 18. vek i akvatinta, sredina XX veka i prvi televizori, 1973. godina i televizor Minirama, dizajnersko delo Borisa Rozmana, čiji je ekran, odnosno njegovu formu, umetnica preuzela za sopstvene ekrane, potom i 2013. godina, koja se čita na marginama otisaka, tokom koje su nastajali Jelenini prvi klasični ekrani. Ali, postoje i neka neodređena vremena, poznata samo autorki, ili čak ni njoj samoj. Jelena Savić beleži situacije i događaje koje proživljava, pretvara ih u slike, pridružuje im druge, preuzete, opšte poznate, spaja ih pažljivo birajući kakav će odnos između delova nove, buduće slike da uspostavi, na koji način će ponovljenom prizoru dati novo značenje… A zatim, od tih novih, međusobno vrlo različitih slika, stvara začuđujuće homogenu celinu koja to jeste jer je sačinjena od fragmenata života umetnice.
U eri ekrana, promicanje više nije tako hitro i slike prošlosti je, bar na prvi pogled, lakše zadržati. Ali, da li je zahvaljujući tome moguće iznova doživeti trenutak spoznaje? Način na koji slike prošlosti, istovremeno i skorašnje i davne i lične i bilo čije, ili svačije, zakratko prosinu sa ekrana Jelene Savić, stvara se osećaj da jeste.“
Vladimir Ranković
Jelena Savić, (Vranje, 1991). Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost, 2014. godine. Student je master studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga.
Realizovala je dve samostalne izložbe i svojim grafičkim listovima i crtežima učestvovala na više kolektivnih. Dobitnik je „Malog pečata” Niškog grafičkog kruga 2012. godine i nagrade na X7. Bijenalu studentske grafike Srbije.

 Jelena Savić  - Memorija  Jelena Savić  - Memorija  Jelena Savić  - Memorija
 Jelena Savić  - Memorija  Jelena Savić  - Memorija  Jelena Savić  - Memorija

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account