logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

JELENA MERKUR: NEOPLASTIK/SPIRITUALNA GEOMETRIJSKA APSTRAKCIJA

c_1100_0_16777215_00_slike_21_02_jelena_merkur_06.jpg

DO 22. FEBRUARA OD 11.00 DO 18.00

izložba slika
Izložbu čine slike izvedene tehnikom akrilik na platnu. Projekat je nastao početkom 2020. kao rezultat optimističke reakcije autorke na aktuelnu situaciju, masovnu paniku, teskobu i nesigurnost. Početni inspirativni impuls za likovnu poetiku umetnica je pronašla u apstraktnom svetu Pita Mondrijana i teozofijskim dimenzijama kosmičkih vibracija. Estetika „Neoplastika“ je originalna, zavodljiva i uzvišena. Jednako se obraća i oku i umu i srcu, univerzalnim jezikom, čistim jednostavnim formama površinskog nefigurativnog slikarstva. „Neoplastik“ kreira nove vizure stvarnosti, upućuje na kontemplaciju i otvara portal interpersonalne realnosti u kojoj će i sam posmatrač biti podstaknut na odvažno razmišljanje.
„Umetnost je viša od stvarnosti i nema direktne veze sa njom. Da bi se čovek približio spiritualnom u umetnosti, realnost mu je od male koristi jer je ona suprotna od spiritualnog. Nalazimo se u prisustvu apstraktne umetnosti. Umetnost bi trebalo da bude iznad realnosti, u suprotnom ne bi imala vrednost za čoveka.“ Pit Mondrijan, 1914.
Jelena Merkur (1969. Beograd) osnovne akademske studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1994, magistrirala 1997, doktorirala 2014. Dobitnica je nagrade za mozaik, portret i nagrade Skupštine grada Beograda Sekretarijata za kulturu. Bavila se ilustracijom udžbenika od kojih je najznačajniji „Le français à travers l’art“ (Francuski kroz umetnost) namenjen studentima Univerziteta umetnosti. Od 1997. do 2005. radila je kao asistent na Fakultetu likovnih umetnosti i Akademiji lepih umetnosti. Izlagala je na 20 samostalnih i preko 60 kolektivnih izložbi. Njena likovna dela nalaze se u privatnim kolekcijama u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Danskoj, Velikoj Britaniji... Član je ULUS-a. Živi i stvara u Beogradu.

 Jelena Merkur  Jelena Merkur  Jelena Merkur
 Jelena Merkur   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account