logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

Izložba skulptura studenata odseka primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu

Izložba skulptura studenata odseka primenjeno vajarstvo FPU u Beogradu

 

UTORAK, 7. FEBRUAR  u 19.00 (I deo)  / utorak 21. FEBRUAR  u 19.00  (II deo)

GALERIJA SKC

Izložba studenata odseka primenjeno vajarstvo FPU biće predstavljena u dva dela. U prvom  će dominantno biti zastupljeni radovi studenata prve i druge godine osnovnih akademskih studija. Radovi u kojima studenti na različite načine, u različitim materijalima i formatima obrađuju teme ljudske figure i portreta.
Za razliku od studenata viših godina koji prema ovim temama imaju potpuno slobodan odnos, odnosno prema figuraciji imaju istraživački pristup, ove mlade kolege iscrpno, na analitički način, u direktnom odnosu sa modelom, ljudski lik i figuru prevode u skulptorsko delo. U njihovim radovima ogleda se suština figuralnog vajanja u glini, gde se uz puno poštovanje ličnog senzibiliteta i individualnosti stiču značajna skulptorska iskustva, koja osim što podrazumevaju usvajanje osnovnih kategorijalnih vrednosti (pokret, proporcije i karakter), po pravilu predstavljaju i likovnu ubedljivost, monumentalnost, psihološki sadržaj, a neretko i veoma ekspresivnu formu. Radovi studenata predstavljaju proces od realističkog doživljaja modela do njihovog transponovanja u zrelo skulptorsko delo.
Na izložbi će biti predstavljeni radovi izvedeni u različitim materijalima, u bronzi, mermeru, drvetu i patiniranim gipsu.
U drugom delu izložbe predstaviće se studenti lll i lV godine osnovnih studija. U radovima starijih kolega ogleda se drugačiji, u većoj meri istraživački pristup na određenim zadacima iz oblasti primenjenog vajarstva. Radovi su rezultat istraživačkog rada na konkretnim zadatim temama, a okvir za realizaciju najčešće predstavlja zadat prostor (enterijer ili eksterijer). Idejno skulptorsko rešenje se u manjoj ili većoj meri prilagođava kontekstu prostora (ambijenta, arhitekture). Ovu jedinstvenu sintezu skulpture I arhitekture  prate grafički prilozi I odgovarajuća fotodokumentacija.
Pored sinteze skulpture i arhitekture, primenjene discipline koje se podrazumevaju i koje su takođe zastupljene su i sitna plastika, medalja, memorijalna skulptura (na temu ličnosti, ideje ili događaja) i slobodna skulptura.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account