logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

IZLOŽBA GRAFIKA STUDENATA ZAVRŠNIH GODINA FAKULTETA PRIMENJENIH UMETNOSTI ODSEK PRIMENJENA GRAFIKA

c_1100_0_16777215_00_slike_20_11_promenjena-grafika_aleksandra_stevanovic_koreni_1.jpg

4 – 17. NOVEMBAR / I DEO
19. NOVEMBAR – 3. DECEMBAR / II DEO

izlažu: Nikola Bukovščak, Milica Butković, Milena Vasojević, Diana Dimitrijević, Sonja Janjić, Vladimir Jevtić, Katarina Jeftić, Ana Krstić, Vladimir Labović, Vladan Marjanović, Đorđe Milutinović, Miloš Milutinović, Milica Pavlović, Nađa Pijović, Stefan Pleskonjić, Andrija Protić, Srđan Radovanović, Lazar Rakonjac, Anđela Srejić, Aleksandra Stevanović, Marko Šerer mentor i selekcija radova: mr Mirjana Tomašević, vanredni profesor; saradnik: master primenjeni umetnik Marija Sibinović
Na izložbi se predstavljaju mladi autori koji su osnovne, odnosno master studije Fakulteta primenjenih umetnosti završili na odseku Primenjena grafika tokom prethodne školske godine. Izloženi grafički listovi i klišei nastali su kao rezultat istraživanja na završnom radu na predmetu grafika.
Grafički susreti mladih stvaralaca
Umetnost grafike je sve više otvoren medij putem koga se stvara, istražuje i eksperimentiše, a ujedno i izaziva, ispituje, pa i preispituje. Zbog toga što zavisi od tehnike i tehnologije koje se stalno razvijaju i usavršavaju nove mogućnosti, sopstveni napredak umetničkoj grafici donosi i mnoge dileme.
Da li je, između mnogih pitanja i dilema, zaboravljen značaj neponovljivog iskustva u kontaktu sa materijalom, u postupcima gde dodirom ruke dajemo toplinu materijalu, a istovremeno učestvujemo i u njegovom razaranju, razgradnji, iščezavanju kojim će nastati novo delo - otisak stvaralaštva? Lepota dodira grafičkog materijala nosi i iznenađujuću lepotu rezbarenja, urezivanja, izvođenja dobro kontrolisanog neponovljivog poteza - crteža, u materijal - grafičku ploču. Na taj način i sama grafička matrica, kao nosilac grafičke forme, nosi i napor ruku, duha i uma da se iskaže misao i otkriva osobeni senzibilitet i karakter ličnosti.
Upisom na umetnički fakultet mlada osoba puna impulsa i naboja čezne i nada se da će da postane autentična i prepoznatljiva umetnička ličnost. Traganje za originalnošću i individualnošću jeste proces mnogo duži od perioda studiranja. Na tom putu mnogo je napora, izazova, spoticanja i promišljanja. Ova izložba samo je jedna od usputnih staza kojih će biti, a nadamo se da će ovo izlaganje udahnuti mladim stvaraocima energiju za nova istraživanja i sopstveni napredak.

mr Mirjana Tomašević

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account