logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

IVA BRKIĆ: PRIMAVERA

c_1100_0_16777215_00_slike_21_04_iva-brkic_after.jpg

SREDA, 7. APRIL 11.00-18.00

zidne instalacije i prostorne kompozicije / porcelan
Ovo je priča o preživljavanju, kretanju, pomeranju, promenama.
O prirodi, Zemlji, bićima. O krhkosti života.
O tananosti ljudskih osećanja koja su u potpunom kontrastu sa novim poretkom. O neskladu između svega što se dešava u svetu i onoga što se dešava u nama samima. O fragilnosti ljudskih bića i brutalnosti sveta u kome trenutno živimo. O snazi za preživljavanjem i volji za životom. O lepoti. O lepoti prolaznosti. O želji da se uhvati i zarobi trenutak. O personalnim malim katastrofama, ličnim renesansama. O oporavku. O proleću.
Svi radovi rađeni su od porcelana u nekoliko različitih tehnika. Papir-porcelan podrazumeva mešanje porcelana sa celulozom pre pečenja i na taj način omogućena je izrada izrazito tankih pločastih formi sa specifičnom prozračnom teksturom. Za sitnije floralne elemente korišćena je tehnika umakanja organskog materijala (cveće, lišće, grančice) u tečni porcelan. Na ovaj način dobijene su fragilne forme obrisa cveća i lišća. I jednoj i drugoj tehnici zajedničko je to što sva organska materija prilikom pečenja na 1.250°C sagori, dok za sobom ostavlja tanak sloj porcelana nalik ljušturama prvobitnih formi. Pojedini detalji nakon pečenja pozlaćeni su 24k zlatom ili zlatnim listićima. Svaki rad, u suštini, predstavlja svojevrstan kolaž sastavljen iz mnoštva porcelanskih elemenata. Porcelan je doveden do krajnjih granica izdržljivosti, fragilan i transparentan usled tankoće. Izložbu čini više zidnih kompozicija u formi panoa, poliptiha ili zasebnih celina.
Iva Brkić Valter rođena je u Beogradu 1987. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru keramika 2011. godine. Od 2013. godine je član ULUPUDS-a i ima status samostalnog umetnika. Osnivač je Galerije 1250 u Beogradu, gde aktivno izlaže radove iz oblasti keramike, crteža i ilustracije od 2013. godine. Od 2018. godine predsednik je sekcije keramike ULUPUDS-a. Dobitnik je brojnih nagrada u oblasti skulpture, posudne keramike, kao i crteža. Neke od nagrada su Honorable mention, XIV Biennal Internacional de Ceramica Manises, Valencia, Spain, 2019, Grand Prix, 19. Bijenale keramike Beograd, 2017, I nagrada Godišnje izložbe slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, 2020. godine.
Predstavljala je Srbiju na velikom broju grupnih izložbi u inostranstu (Kina, Italija, Španija, Švajcarska, Turska...).

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account