logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

Dušan Ninić: Slike duše

IMAG0558_1.jpg

 

PONEDELJAK, 23. NOVEMBAR U 19.00 (TRAJE DO 30. NOVEMBRA)

GALERIJA SKC

izložba slika
Participaciju autodidakta Dušana Ninića u svetu umetnosti trebalo bi razumeti kao pokušaj promocije duhovnosti kroz formalno predstavljanje natprirodnih fenomena u vizuelnim umetnostima. Sličan princip zastupljen je u delima Rudolfa Štajnera i Karla Gustava Junga, a i na bijenalu u Veneciji 2013. godine  manifestovan je učešćem autora poput Hilme af Klint.
Njegova aktivnost provocira nas da se podsetimo linije koja se proteže od Vasilija Kandinskog i njegovog dela „O duhovnom u umetnosti“ (1912), preko Monte Verità i izložbe Haralda Zemana (1978), do izložbe Sin Jan belgijskog kustosa Jana Hoeta (2012), ali i da anticipiramo međunarodnu akademsku konferenciju Visions of Enchantment: Occultism, Spirituality & Visual Culturena Univerziteta Kembridž u martu 2014.  Od puke ilustracije natprirodnih fenomena ili ilustrovanja režima znanja koji je bio svojstven, na primer, Rudolfu Štajneru ili  Jungu, Ninić se razlikuje po tome što njegovi selfički crteži nastaju kao kombinacija aktivnosti autora kao medijuma i njegove delimične kontrole nad formom. Apstraktne kompozicije na crtežima rezultat su impresija i improvizacija koje oslikavaju predstave koje proizilaze iz podsvesti i natprirodnog. Te predstave su materijalna manifestacija duhovne kosmologije koja se sastoji iz stanja duše (portreti različitih individua), duha mesta (Rtanj, bosanske piramide, Novi Sad) i duha molitve (Gajatri mantra).
Maja Ćirić (nezavisna kustoskinja)
Dušan Ninić (1956) je pisac rođen u Zaječaru. Do sada je objavio tri romana „Otkriće“ (2003), „Saznanje“ (2007) i „Spoznaja“ (2010). Njegovi radovi su interdisciplinarni, protežu se od filozofije do politike, u maniru magijskog realizma i aleksandrijskog sinkretizma. Ilustrovanu zbirku pesama „O duhu i u duhu“ objavio je 2012. godine. Poslednjih godina sve više je posvećen crtanju  spiritualnih stanja.

 Dušan Ninić  Dušan Ninić  Dušan Ninić
 Dušan Ninić   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account