logo skc

АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

НОВА ПРЕДМЕТНОСТ

c_1100_0_16777215_00_slike_23_10_nova-predmetnost__VLP3491_47.jpg

ДО 14. ОКТОБРА

СРЕДА, 18. ОКТОБАР У 19.00

АРТЕ галерија најављује отварање прве у низу изложби које организује у сарадњи са Студентским културним центром, под називом ‘Нова предметност’. У реновираном простору Галерије Студентског културног центра, биће представљени радови седам реномираних аутора: Радомира Рељића, Драгоша Калајића, Пеђе Нешковића, Душана Оташевића, Радомира Дамњановића Дамњана, Бранка Миљуша и Боре Иљовског.

Ово је група аутора чије засебне поетике могу да се доведу у везу управо кроз тумачења о новој предметности која је од стране ликовне критике истакнута као једна од главних уметничких струја насталих шездесетих година прошлог века. Уметничка сцена је на светском нивоу тих година пролазила кроз трансформације изазване отпором који су уметници исказивали према владајућој струји енформела. У атмосфери онога што је дефинисано као доба пост-енформела, појавиле су се различите тенденције као одговор на дотадашњу доминантну поетику. У корак са овим променама и новим појавама била је и домаћа уметничка сцена, чији су актери развили различите личне поетике као реакцију на тадашња бурна друштвено-политичка дешавања у свету и у земљи. Промене на друштвеном плану текле су паралелно са онима које је проживљавала уметност шездесетих.

Позивајући се управо на изложбе које су организоване шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година, од којих је прва била она коју је организовао ликовни критичар и теоретичар Ђорђе Кадијевић у Галерији Културног центра Београд 1966. године, а која је носила назив ‘Нова фигурација београдског круга’, Кадијевић је том приликом први указао на нове појаве у сликарству међу тадашњим младим београдским уметницима, а које су најавиле повратак фигуре, предмета, нарације и симбола. Након ове изложбе, организован је низ изложби које су на свој начин третирале сличан феномен.

Међу њима се свакако истиче изложба коју је наредне године организовао италијански критичар Енрико Крисполти у Галерији Дома омладине, назвавши је ‘Димензије реалног’ и указујући на широк дијапазон уметничких поетика које су заједно коегзистирале у овом периоду. Последња у низу значајних је изложба коју је 1984. године у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић организовао један од протагониста београдске нове фигурације - Драгош Калајић, представљајући прву и последњу ретроспективу ових уметничких тенденција.

Организовањем ове изложбе, АРТЕ галерија и СКЦ желе да подсете на значај који су ови ствараоци и њихове поетике имали у креирању и развоју уметничке сцене. Њиховим групним излагањем после више деценија отвара се могућност за ревалоризацију феномена нове предметности.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account