logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

LJUDSKE POTREBE - OD NAŠEG PRVOG UDAHA DO POSLEDNJEG IZDAHA

PONEDELJAK, 24. OKTOBAR U 18.00

NOVI PROSTOR

Radionica  – broj učesnika 20
Psihologija ljudskih potreba objašnjava zašto i na koji način funkcionišemo na osnovu zadovoljenja šest  emocionalnih ljudskih potreba. Od rođenja, do našeg posljednjeg izdaha, u svim životnim zonama, svakodnevno zadovoljavamo te potrebe. Kad razumemo načine i razloge zašto i kako zadovoljavamo te potrebe, razumećemo i nas same. One mogu biti zadovoljene na pozitivan ili negativan način. Zadovoljenje prve četiri su osnova ljudskog postojanja: Potreba za sigurnošću; Potreba za ljubavlju i povezanošću; Potreba za značajnošću; Potreba za raznovrsnošću; U zadovoljenju sledeće dve leži uslov za potpunu ispunjenost: potreba za ličnim rastom i razvojem i potreba da doprinosimo van sebe
Jedna od najbitnijih odlika ljudskog bića je fleksibilnost, sposobnost da se prilagodimo promenama koje nam se u životu dešavaju. Načini zadovoljenja potreba se menjaju zajedno sa promenama nas samih. Detetu pomažu roditelji u zadovoljenju istih i od toga na koji način su deca naučila da ih zadovolje, zavisi i to koliko će biti ispunjeni i srećni u odraslom životnom dobu. Promene koje nam se dešavaju nisu samo fizičke prirode. Za svako životno doba (detinjstvo, pubertet , mladost, zrelo doba i starost) je karakterističan drugačiji način zadovoljenja potreba. I upravo u tom prilagođavanju nastalim promenama, koje se dešavaju ne samo na fizičkom, već i u emocionalnom i socijalnom pogledu, leži naša „umetnost življenja“ , ispunjenost , zadovoljstvo, sreća...
Prvi korak u tom stalnom rastu i napretku jeste PRIHVATANJE promena i svesnost o potrebi promene načina zadovoljenja naših potreba.
Od našeg prvog udaha do poslednjeg izdaha, različiti izazovi su neizbežni deo života. Svaki život je pun preokreta, mračnih uličica i presvetlih avenija. Neke uobičajene životne faze nose sobom veći rizik po mentalno zdravlje od drugih. Svi prolazimo kroz njih, a najčešće su to periodi kad su neizbežne velike promene u našem ponašanju.
Jedna od definicija „ludila“ jeste kad ponavljajući jedno isto ponašanje očekujemo da dobijemo različit rezultat. A postojećim nismo zadovoljni. U periodima kad se suočavamo sa razvodom, gubitkom voljene osobe, bolešću, penzijom... odjednom kao da nam postane teško da zadovoljimo naše potrebe na način na koji smo to do tada radili. U tim periodima najveće su šanse da se suočimo sa nekim psihološkim poremećajem.
Ljiljana Jagodić, diplomirani klinički psiholog. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek klinička psihologija. Sertifikovani  životni trener Strateških intervencija (SI life coach -sertifikat stekla u SAD, kod Tony Robbinsa i Chloe Madaness ).Takođe je i hipnoterapeut Eriksonove konverzacione hipnoze. Na njen rad  su uticale razne teorije i znanja, pre svega dugogodišnje iskustvo.
 Prijave slati na mejl jagoda1@mail.com

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account