logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

METAMORFOZE 2

 

PONEDELJAK, 30. OKTOBAR U 20.00

VELIKA SALA

Plesna predstava Metamorfoze, inspirisana istoimenim Ovidijevim remek-delom, nastala je kao samostalni koreografsko-plesni rad studenata Instituta za umetničku igru pod mentorstvom doc. Aleksandra Nikolića, autora libreta i režije.
Ovidije započinje svoje delo rečima “In nova  fert animus mutatas dicere forma/corpora“ (Govoriću o stvarima izmenjenim u nove forme) opisujući u 15 knjiga transformaciju smrtnika u biljke, životinje, planine i reke, nebeska tela i sile. Kroz antičku mitološku građu besmrtni pesnik govori o metaforičnim transformacijama, dajući filozofsko objašnjenje o nastanku sveta i njegovom funkcionisanju, o smislu i besmislu postojanja, moralnim stavovima, tragetskim odlukama i tragičnim sudbinama heroja i besmrtnika.
Ovidijevo delo je tokom dve hiljade godina od nastanka uticalo na nebrojene pesnike, vizuelne i dramske umetnike (Aligijeri, Bokačo, Šekspir...) koji su, stvarajući svoja dela inspirisana Metamorfozama uvek započinjali svoju umetničku i intimnu metamorfozu.
Ideja vodilja rada na Metamorfozama studenata Instituta za umetničku igru je bila slična - da se kroz jedan intimni proces, u kojem se istražuje sopstveno biće, sopstveni najskriveniji motivi, najdublje tajne, bolovi, radosti, snovi i nadanja, kao i razočaranja i strahovi - nadgradi staro “ja” i da mladi umetnik započne svoju moralnu, estetičku i intimnu transformaciju...
doc. Aleksandar Nikolić

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account