logo skc

ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM

x2.jpg

 

PETAK, 22. MAJ 2015. u 19.00 (traje do 30. MAJA)

GALERIJA SKC

interaktivni digitalni performans
(Morfogeneza psihoakustične animacije oblika)
Doktorski umetnički projekat „Od A... Morfogeneza psihoakustične animacije oblika“ jeste interaktivni digitalni performans, simultano povezivanje stvarnog prostora sa slikovnim i zvučnim procesima digitalnog uobličavanja. To je vrsta prostorne igre, virtuelno vajanje, pravljenje skulpture sa unapred zadatim oblicima pomoću zvuka i pokreta izvođača performansa. Odigrava se u realnom vremenu, simultano. Ustanovljen je postupak (algoritam) za vezu sa glasom i pokretima izvođača, čime su oblici „vezani“ za izvođača i sa njim su u neposrednoj interaktivnoj sprezi. Izvođač stoji naspram projekcionog ekrana, poziva glasom oblike koje želi, zatim ih, kao vajar, pokretima ruku raspoređuje unutar virtuelnog prostora, rasteže i skuplja, uvećava i smanjuje, okreće, dodaje nove oblike, menja im boju, providnost...
Krajnji ishod rada jeste kompozicija u virtuelnom digitalnom prostoru, jedan složeni apstraktan oblik, lični svemir svakog izvođača ponaosob. Od nivoa motivisanosti, želje i umešnosti izvođača zavisi kako će kompozicija izgledati. Po završetku performansa virtuelna skulptura na ekranu nestaje sa gašenjem programa. Zato je omogućeno da se trajno sačuva rezultat rada u video formatu snimanjem pojedinačnih sesija. Na ovaj način se aktualizuje jednovremenost prisutnosti: u stvarnom prostoru ambijenta, u unutrašnjem prostoru sopstvenog tela i u prostoru umetničkog dela.
Julijana Protić je diplomirani vajar i magistar digitalne umetnosti. Član je ULUS-a, Udruženja filmskih i televizijskih umetničkih saradnika Srbije, umetničke grupe DigitGroup, čiji je i predsednik.
Zaposlena je kao docent na predmetu modelovanje na FILUM u Kragujevcu. Aktivno izlaže od 1993. godine i od tada je realizovala osam samostalnih izložbi i učestvovala na preko pedeset grupnih. Dobitnica je dve nagrade, za skulpturu i za video rad (u oblasti proširenih medija); idejno je osmislila i realizovala šest trofeja; njene dve monumentalne skulpture od bakra i od drveta postavljene su u prostor parkova u Srbiji i Bugarskoj.

 JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM  JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM  JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM
 JULIJANA PROTIĆ: OD A... VAJANJE ZVUKOM   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account