logo skc

НОВА ПРЕДМЕТНОСТ
СРЕДА, 18. ОКТОБАР У 19.00
20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Од 28. септембра до 1. октобра 2023. године.
Александар Станковић: Из своје коже: Живот с депресијом
ПЕТАК, 20. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
ПУТОВОЂЕ – приче о писцима
ПЕТАК, 13. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА

U SUSRET JUBILEJU - 25 GODINA GUDAČA SV. ĐORĐA

_mg_2697.jpg

 

PETAK, 18. nov. u 20.00

VELIKA SALA

program: Vivaldi I Piazzola godišnja doba za violinu I gudače

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa je osnovan 1992. godine u Beogradu. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom 50-godišnjice UNICEF-a. Gudači za sobom imaju preko 1.500 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu i njihov repertoar obuhvata dela za gudački amsambl, od baroka pa sve do savremene muzike. Posebno mesto zauzimaju kompozicije srpskih kompozitora, među kojima su brojne one posvećene ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanu za gudače. Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima.
Koncerte Gudača sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 16 kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.
Od značajnijih turneja i gostovanja se isticu ona u Velikoj  Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji i Sloveniji. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima poput: BEMUS, NOMUS, BELEF, Ohridsko leto i Međunarodna tribina kompozitora.

Miloš Petrović je rođen 1982. godine u Beogradu. muzičko školovanje je započeo u Kraljevu u muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”, u klasi profesora Zorana Ilića. U 9. godini, na poziv kompozitora i akademika SANU Stanojla Rajičića, prelazi u Beograd, u muzičku školu “Kosta Manojlović” u klasu profesora Dejana Mihailovića. Pokazuje izuzetnu nadarenost i lakoću u osnovnom i muzičkom školovanju, pa mu Ministarstvo  prosvete  odobrava ubrzano školovanje. Sa 13 godina (1995) upisuje,  kao redovni student, Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mihailovića.
Godine 1999, sa 17 godina, diplomirao je kao student generacije. Ostvario je veliki broj samostalnih koncerata, resitala i javnih nastupa u Srbiji, kao i po mnogim gradovima u svetu

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account