logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

STAR HARPS - 15. MEĐUNARODNI FESTIVAL HARFE

STAR HARPS - 15. MEĐUNARODNI FESTIVAL HARFE

 

PONEDELJAK, 16. MAJ
Ovogodišnji Međunarodni festival harfe (16-24. MAJ) predstaviće se publici u novom, redizajniranom svetlu sa još kvalitetnijim i interesantnijim programom. Pored umetnika iz Srbije predstaviće se i gosti iz Italije, Rusije i Slovenije. Svaki koncert, kao i sam festival, nosi naziv po nekom filmu kojeg su sami umetnici odabrali kao onaj na kojeg ih muzički program koji sviraju najviše podseća.

19.30

VELIKA SALA

/ SVEČANO OTVARANJE    

 

IZ RUSIJE S LJUBAVLJU (From Russia with love)

 

ALEKSANDAR BOLDAČEV (Rusija)


Aleksandar Boldačev rođen je u Petrogradu 1990.  Godine. Učio je da svira klavir i harfu, a sa samo pet godina Aleksandar je imao svoj prvi koncert i napisao je svoju prvu kompoziciju. Godine 1996. postao je član „Children's Christmas Festival“ gde izvodi muziku koju je Sergeja Slonimski pisao specijalno za njega. Od 1997. godine studira harfu na „Lyceum“ konzervatorijumu u Sankt Peterburgu. Sa samo devet godina, Aleksandar započinje svoju međunarodnu karijeru koncertom sa državom orkestrom Litvanije. Tokom narednih godina postao je dobitnik mnogih međunarodnih takmičenja za harfu, učestvovao na festivalima i međunarodnim kongresima harfe, ali je imao i mnogo solističkih koncerata. Dobitnik je nagrade "British brilliant talent", "ProEuropa" ("Za izuzetan talenat i doprinos evropskoj umetnosti "), stipendista je banke "Vontobel" iz Švajcarske i „Banque Populaire“ iz Francuske. Od 2005. godine na postdiplomskim studijama je na „Graduate School of Arts Zurich“ u Cirihu (Švajcarska). Danas, Aleksandar ima veliki broj godišnjih koncerata, master klasova koje drži u Rusiji, Evropi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi, i svakodnevno obogaćuje svoj repertoar.

21.00

VELIKA SALA

 

SEVER – SEVEROZAPAD (North by Northwest)

 

MINA MARINKOVIĆ, harfa; ALEKSANDRA MILANOVIĆ, violina; IVAN MARJANOVIĆ, udaraljke

Povezanost filma Sever-sevrozapad i programa koncerta egzistira na više paralelnih nivoa. Jedan od njih je svakako sam naslov filma koji određuje geografsko-prostorni identitet programa. Naime, sam program koncipiran je sa idejom da predstavi muziku za harfu i sa harfom severne i severozapadne Evrope, uključujući kompozitore iz Engleske, Francuske, Holandije. Drugi nivo povezanosti programa koncerta i Hičkokovog filma ogleda se u stalnoj igri promena identiteta. Dok je Sever-severozapad priča o zameni identiteta glavnog lika, program koncerta kreće se putem istraživanja različitih zvučnih identiteta harfe kao instrumenta. Taj put započinje kompozicijom francuskog kompozitora Ž. Krasa „Svita za violinu i harfu“, gde je harfa deo zvučne slike koja je karakteristična za ovaj instrument. Putovanje se nastavlja kompozicijom holandskog kompozitora M. Flothausa „Orfejeva grobnica“, gde harfa napušta svoj orfejski identitet u potrazi za novim izrazom. U solo sviti za harfu Pauci engleskog autora P. Patersona harfa se pojavljuje u nestandardnoj ulozi, gde kompozitor stalnim ritmičnim pokretom dočarava svet pauka. Završnicu koncerta predstavlja delo „Dijalozi za harfu i marimbu“ još jednog francuskog kompozitora, Ž. M. Damaza. Za razliku od prve kompozicije, gde je harfa deo standardnog ansambla, u poslednjoj kompoziciji istražujemo novu zvučnost koju nam donosi kombinacija harfe i marimbe.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account