logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

SKC i FMU predstavljaju Frankofona muzika za violu i klavir

masa_rastko_2.jpg

 

SREDA, 6. FEBRUAR U 20.00

VELIKA SALA

Frankofona muzika za violu i klavir
Rastko Popović, viola i Marijana Savov-Stojanović, klavir
program: Gabriel Fore, Sezar Frank, Žorž Enesku

Marijana Savov-Stojanović i Rastko Popović započeli su saradnju 2013. godine. Duo se bavi umetničkim istraživanjem repertora za violu i klavir oslanjajući se na principe istorijski informisane prakse izvođenja. Nakon uspešnih nastupa koncertnom serijom Između Baha i Bramsa I, II, i III, kroz koju je duo temeljno istražio repertoar iz epohe klasicizma i ranog romantizma, te ,ponovno otkriće’ viole kao novog solističkog instrumenta u kombinaciji sa različitim tretmanima fortepiana, ansambl pravi programski zaokret ka novim muzičkim ,teritorijama’.

Program Frankofona muzika za violu i klavir predstavlja dela Forea, Franka i Eneskua u kojima se oba instrumenta tretiraju solistički, čak virtuozno! Takođe, kroz svako od dela na programu progovara specifičan muzički jezik velikih kompozitora, zaodenut frankofonijom. Jaka tradicija viola da gambe koja je sve do kraja 18. veka predstavljala dominantan gudački instrument u Francuskoj, i nagao zaokret ka violini s prelaska 18. na 19. vek uticali su na relativno mali solistički opus za violu u frankofonim zemljama sve do 20. veka. Tradicionalna ,posebnost’ frankofone muzike koja kroz istoriju uvek gradi zaseban stil predstavlja poseban izazov za kamerni duo viola-klavir. Dok Foreova Elegija (originalno napisana za violončelo) i Eneskuov Koncertni komad spadaju u abecedu violskog repertoara, izvođenje aranžmana Frankove sonate u A duru predstavlja pravu retkost za našu sredinu.

Biografije

 

Rastko Popović završio je diplomske, specijalističke i doktorske akademske  studije viole na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića. Master studije viole je završio u Norveškoj na Univerzitetu u Stavangeru kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške. Školovanje je završio sa najvišim ocenama. Pohađao je brojne majstorske kurseve viole, kamerne i rane muzike kod renomiranih umetnika. Osvojio je nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, a između ostalog 2004. je osvojio drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Makedonije Muzičari novog milenijuma. U periodu od 2002. do 2011. godine svira u različitim orkestarskim sastavima: Jeunesses Musicales World Orchestra (2002/03), Gudači Svetog Đorđa (2004/05), Simfonijski orkestar RTS-a, Stavanger Symphony Orchestra (Norveška), itd. Trenutno predaje Metodiku nastave gudačkih instrumenata na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Pored klasičnog violskog, kamernog i orkerstarskog repertoara, aktivno se bavi istorijski informisanom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka kao stalni član ansambla Beogradski barok. Svet savremene i alternativne muzike istražuje i kroz sviranje električne viole - 2006. započinje autorski umetnički projekat Sam svoj sopstveni ringišpil posvećen električnoj violi kao savremenom muzičkom mediju.

Marijana Savov-Stojanović rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu muzičku školu u klasi prof. Jelice Veselinović i srednju muzičku školu u klasi prof. Milene Mitić. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Igora Laska. Po završetku studija odlazi u Ameriku gde magistrira  na Univerzitetu Džordžije u klasi prof. Evgenija Rivkina. Dve godine se potom usavršavala kod prof. Olge Radosavljević na Klivlendskom konzervatorijumu. Za vreme studija u Americi radila je i kao profesor klavira i korepetiror. Pohađala je više kurseva na kojima je radila sa profesorima Arbom Valdmom, Sijavusom Gadžijevim, Elenom Grečnikovom i drugima. Tokom školovanja bila je nagrađivana više puta na takmičenjima učenika i studenata muzike. Nestupala je na koncertima u zemlji i inostranstvu - kao solista i u kamernim ansamblima. Od 2008. do 2013. godine  svira u klavirskom duu sa Lanom Rodić nastupajući u kulturnim centrima Beograda i Rume, galeriji SANU, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Srpskom kulturnom centru u Parizu i na internacionalnom takmicenju  Edvard  Grig u Oslu, Norveška. Od 2003. godine angažovana je u muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu kao profesor-korepetitor.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account