logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

MOST KAkOr KAMEN KOST

NEDELJA, 25. NOVEMBAR U 20.00 VELIKA SALA

Arhaična pesma je veoma dragocena jer staro u svom jezgru nosi klicu novoga i time gradi most ka budućnosti... Horst Kornberger, pesnik
Ljoba Jenče, autor projekta, glas i gong;
Svetlana Spajić, glas;
Jure Goručan, klavir;
Boris Kovač, saksofoni, flauta;
Jasna Hribernik, video;
građa: Marko Terseglav, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Ljubljana
Slovenija je osnovana na poziciji najzapadnije zemlje Slovena na spoju četiri velika prirodna sistema i na raskršću četiri puta kulture. Na sopstvenim granicama institucionalne kulture i na etničkim granicama, a naročito na njenom jugoistoku u najstarijim slojevima kulturne baštine živi poslednja generacija koja je sačuvala sve do danas najdrevnije pesme i rituale. Uz belokranjske, tj. slovenske, sačuvale se i uskočke, znači pesme prebega iz Srbije, Dalmacije i drugih krajeva, koji su se naselili u 15/16. veku u Belu Krajinu kada su bežali pred Turcima.
Povodom Evropske godine kulturne baštine 2018, Slovenija je podržala inicijativu da se umetničkim projektom MOST KAkOr KAMEN KOST predstavi deo najvrednije baštine Slovenije na savremeni muzički i multimedijalni način u jednoj od zemalja odakle su ljudi nekad prebegli i time izrazi poštovanje i brigu za zajedničku duhovnu kulturu. Pogotovo u kontekstu razumevanja današnjih migracija naroda i identiteta.
Svaka etno muzika je svet za sebe i u isto vreme ona je najuniverzalnija, jer izvire iz čovekove duhovne kulture koja je zajednička za sve. U moderno doba, kada društvene okolnosti nisu nimalo naklonjene negovanju kulturne baštine, savremeno oživljavanje tradicije je naš jedini autentičan put ka toj duhovnoj univerzalnosti. Ovaj projekat je primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i džez muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane kategorijalne granice i predrasude.
Zadovoljstvo je učestvovati u projektu koji je, pre svega, baziran na prijateljstvu i duhovnoj bliskosti...
Boris Kovač, kompozitor, instrumentalista i muzički producent
Projekat se realizuje pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account