logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА

Koncert za violončelo i klavir

Koncert za violončelo i klavir

 

UTORAK, 1. FEBRUAR U 20.00

VELIKA SALA

Damjan Saramandić, violončelo Leo Borisavljević, klavir

program: Johan Sebastijan Bah : Gamba Sonata u D-duru; Fransis Pulank: Sonata; Alfred Šnitke : Svita u starom stilu

Biografije

Damjan Saramandić

Damjan Saramandić je rođen 1993. u Kragujevcu. Violončelo je počeo da svira sa šest godina u klasi svoga oca Bože Saramandića u Kragujevcu i  kod njega je učio do svoje petneste godine. Od 2008. godine počinje da uči u klasi profesora Leonida Garokhova kao jungstudent na Hochschule für Musik und Theater u Hanoveru, Nemačka. Od 2010 godine student je u klasi istog profesora.
 Nosilac je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima i muzičkim festivalima:
- Dobitnik je specijalnih nagrada na republičkim takmičenjima 2002, 2004. i 2006. i prve nagrade 2008.
 - Na festivalima muzičkih i baletskih škola Srbije dobija specijalne nagrade 2002, 2004. i 2006.
 - Na internacionalnom takmičenju za violončelo Heran, Usti nad Orlici, Češka, 2003. noslilac je sledećih nagrada: I nagrada i laureat takmičenja, I nagrada za interpretaciju dela Bohuslava Martinu, EMCY „Art fur Music Prize“ – Special Prize of  the European Union of Music Competitions for Yoyth for an excellent perfomance at the International Heran Cello Competition i nagrade Berenreiter Verlags.
 - Na internacionalnom takmičenju za violončelo Jurij Poljanski, Kijev, Ukraina 2003. dobija I nagradu i specijalnu nagradu za najbolje izvođenje obavezne kompozicije od Jurija Poljanskog.
- 2004. na internacionalnom takmičenju Antonio Janigro, Poreč, Hrvatska – II nagrada
- 2006. i 2007. na internacionalnom gudačkom festivalu u Sremskoj Mitrovici dobitnik je I nagrada i laurata takmičenja.
- Na internacionalnom takmičenju Petar Konjović, Beograd, 2007. – I mesto.
- Nemačka - takmičenje  “Junged musiziert” 2010. I nagrada na regionalnom takmičenju Minhen, I nagrada na državnom takmičenju Bayern, II nagrada na saveznom takmičenju.
Mnogobrojni solistički nastupi u svim značajnijim salama Srbije, a takođe i u okviru različitih muzičkih festivala, OKTOX, Festival gudača Sremska Mitrovica, Boljšoj festival (dobitnik zlatne i srebrne matrjoške), „Čelo FEST“ Beograd i 23. Schubertiaden Schnackenburg. Kao solista nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačima Albert Eckstein fondacije, kamernim orkestrom Amoroso, orkestrom Škole za muzičke talente iz Ćuprije.
 Tokom studiranja imao je mnogobrojne solističke nastupe u kojima se predstavio publici  širom Nemačke i Evrope: Hannover (Richar Jakoby Saal), Lübeck, München (Arthur Rubinstein Saal-sala), Hamburg (Schloss Agathenburg – Dvorac Agathenburg) Bayreuth, Beč (Haydnhaus), Preding, Liezen, Kiev, Prag, Usti nad Orlici, Vina de la Mar (Chile), Ljubljana –Mestni muzej (snimak Radio Slovenija1), Postojna, Sežana, Sarajevo (Bošnjački Institut), Poreč, Omiš (u okviru festivala Omiško kulturno leto).
Sarađivao je sa umetnicima kao što su: Mariya Kim, Uki Ovaskainen, Natalija Tomić, Mana Oguchi, Ingmar Lazar, Ilya Konovalov, Dragan Đorđević i Leonid Gorokhov.
Pohađao je majstorske kurseve kod poznatih profesora kao što su: Ivan Kučer, Mark Kosower, David Gregorian, Tilman Wick, Aleksej Seleznjov, Dragan Đorđević, Stanislav Apolin, Monika Leskovar, Arto Noras, Aner Bilsma, Aleksandar Rudin, , Colluvio master kurs kamerne muzike (Juri Kot, Olivera Milić Hiršer, Meinhard Holler), Carl Flesh Akademije – profesor Wolfganag Böttcher (dobitnik nagrade za jednog od najuspešnijih polaznika kursa).
Stipendista je fondacija: minhenskog muzičkog društva “ Münchener Musikvereins“ za podršku mladih talenata, “Yehudi Menuhin Live Music Now” fondacije , “Albert Eckstein” fondacije, Music braucht Freunde – Muzici trebaju prijatelji, Region Hanover,  Föderkreis der HMTMH – Krug za podršku fakulteta HMTMH, Rotari Club Hannover – Eilenriede.
Damjan Saramandić svira na instrumentu Francesco Barbieri, 1950. Mantova

LEO BORISAVLJEVIĆ je rođen 1993. u Beogradu i student je četrvte godine klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Vladimira Miloševića. Klavir je počeo da uči sa 12 godina kod prof. Emilije Gerasimović, a zatim nastavio u klasi prof. Olge Bauer gde je završio srednju muzičku školu.
 osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao što su prve nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2007. i 2009, na Promenadi klavirskih talenata u Beogradu (2007,  2008. i 2009), Banjalučkom bijenalu 2008, Takmičenju mladih pijanista "Dr Vojislav Vučković" u Beogradu 2009, Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2009. (kao solista) i 2010. ( u kategoriji klavirskih dua), "Šopen festu" u Beogradu 2013, Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu 2015, kao i na Festivalu slovenske muzike u Beogradu 2015. Dobitnik je druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Goriciji (Italija) 2008, treće na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu 2010, kao i na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista "Zlatko Grgošević" u Zagrebu 2010. Na 8. smotri muzičkih talenata u Sremskim Karlovcima 2011. proglašen je od strane Udruženja muzičkih pedagoga Srbije posebnim talentom sa preporukom za dalje praćenje u razvoju. Pobednik je međunarodnog takmičenja „Boljšoj“ (Zlatna matrjoška) u okviru festivala na Mokroj Gori, 2015.
 Nastupao je u sali Beogradske filharmonije, Zadužbini Ilije Kolarca i mnogim drugim salama u Beogradu i širom Srbije, u Banja Luci i Bjeljini, Austriji, Nemačkoj, Italiji i Hrvatskoj, kao i u radio i TV emisijama. Održao je 7 solističkih koncerata u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. U velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine izveo je 2015. Šopenov Klavirski koncert u e-molu sa gudačkim kvartetom VAE SOLI.
Učestvovao je na majstorskim kursevima klavira Sijavuša Gadžijeva, Nevene Popović, Sofije Guljak, Rustema Sajtkulova i Jurija Kota.

 Koncert za violončelo i klavir  Koncert za violončelo i klavir  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account