logo skc

Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

KONCERT BEOGRADSKIH MADRIGALISTA

1.JPG

 

NEDELJA, 29. NOVEMBAR 2015. u 20.00

VELIKA SALA

PROGRAM:  JUBILEJI VELIKANA SRPSKE MUZIČKE SCENE
150 godina smrti Kornelija Stankovića
150 godina rođenja Tihomira Ostojića
100 godina smrti Isidora Bajića
125 godina rođenja Koste Manojlovića
130 godina rođenja Stevana Hristića

 

K.Stanković (1831-1865) 

TROPAR SV.PEDESETNICE
DOSTOJNO JEST
VOSKRESENIJE TVOJE
SKAŽI MI, GOSPODI
KAKO NE DIVIMSJA (Dogmatik, glas 3.)
 

I.Bajić (1878-1915)

 MOJ DILBERE
Maja Janušić, sopran
SITNA KIŠA
 

T.Ostojić (1865-1921)

 OKO SERDCA MOJEGO
 

K.Manojlović (1890-1949)

 MOJA DRAGA
Maja Janušić, sopran
Katarina Feodorović , klavir

S.Hristić (1885-1958)

ELEGIJA
Maja Janušić,sopran
Katarina Feodorović , klavir
SVJATI BOŽE (iz Opela)
NjEST SVJAT (iz Opela)
JESEN

Maja Janušić, sopran
Katarina Feodorović , klavir,
Jovana Stojić, asistent dirigenta

 

Mr Aleksandar Brujić, dirigent

Rođen 1976. god. u Beogradu gde je završio srednju muzičku školu, Fakulet muzičke umetnosti (Odsek za dirigovanje) i postdiplomske studije. Dobitnik je  nagrade „Predrag Milošević” (2000) kao najbolji student dirigovanja. Stipendista Goethe instituta u Mannheim-u, Nemačka (2000).
Do 2002. god. radi u Nemačkoj kao horski dirigent. Kao korepetitor i asistent radio je u Beogradskoj operi (2002-2005). Godine 2004. postaje asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U isto vreme radi kao korepetitor i asistent sa dirigentima: Stefanom Schreiberom, Karl-Anton Rickenbaherom, Zubin Mehtom, Fraceskom Rosom, Karlom Donadiom. Kao asistent, učestvovao je 2005. na Festivalu mladih umetnika u Bayreuthu gde je spremao prvo izvodjenje Wagnerove opere “Das Liebesverbot” (Zabrana ljubav) u Bayreuthu, zajedno sa prof. Faustom Nardijem i prof. Edwinom Scholzom iz Berlina. Kao muzički asistent sarađivao i na masterklasama Olivere Miljaković, prvakinje Bečke opere.
Horom Beogradkih madrigalsista diriguje od 2008. Godine i za to vreme je predanim radom i izuzetnim talentom i posvećenošću, unapredio muzičku interpretaciju hora.
Biografija Hora:

Hor „

Beogradski madrigalisti” je osnovan 1951. godine. Osnivač i dirigent, Milan Bajšanski, formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike. Pre svega su tu madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja. Na repertoaru su dela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, od domaćih, ali i dela Bortnjanskog, Arhangelskog, Orlanda di Lasa, Palestrine, Mocarta, Gunoa i mnogih drugih stranih kompozitora.
Kuriozitet je da je ovaj hor prvi od svih naših horova koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kako kod nas davne 1966. godine, tako i van naše zemlje (Moskva, 1972.), kao i da je jedini naš hor koji je imao čast da održi koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI (1970).
Među osvojenim priznanjima se posebno ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu. Hor je u poslednje vreme učestvovao na festivalima i takmičenjima u  Veneciji - ''Venezia in Musica'', Rimu - "Musica sacra a Roma", Velsu - ''Llangollen International Musical Eisteddfod '', Bugarskoj - Internacionalni festival Sv. Atanas Veliki.
Za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike 1991. godine Srpska pravoslavna crkva odlikovala je hor „Beogradski Madrigalisti” Ordenom svetog Save.
Tokom dugogodišnjeg rada, Horom su dirigovali: Milan Bajšanski, Dimitrije Stefanović, Svetolik Pašćan, Vojislav Ilić, Dušan Miladinović, Vladimir Milić, Aleksandar Spasić, Aleksandar Vujić  i drugi.
Sadašnji dirigent hora je  maestro Aleksandar Brujić.
Biografija dirigenta:  
Mr Aleksandar Brujić je rođen 1976. god. u Beogradu gde je završio srednju muzičku školu, Fakulet muzičke umetnosti (Odsek za dirigovanje) i postdiplomske studije. Dobitnik je  nagrade „Predrag Milošević” (2000) kao najbolji student dirigovanja. Stipendista Gete nstituta u Manhajmu, Nemačka (2000).
Do 2002. god. radi u Nemačkoj kao horski dirigent. Kao korepetitor i asistent radio je u Beogradskoj operi (2002-2005). Godine 2004. postaje asistent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U isto vreme radi kao korepetitor i asistent sa dirigentima: Štefanom Šrajberom, Karl-Antonom Rikenbaherom, Zubinom Mehtom, Frančeskom Rosom, Karlom Donadijem. Kao asistent, učestvovao je 2005. na Festivalu mladih umetnika u Bajrojtu gde je spremao prvo izvođenje Vagnerove opere “Das Liebesverbot” (Zabrana ljubav) u Bajrojtu, zajedno sa prof. Faustom Nardijem i prof. Edvinom Šolcom iz Berlina. Kao muzički asistent sarađivao i na masterklasama Olivere Miljaković, prvakinje Bečke opere.
Od 2008. Godine je dirigent hora .

 Beogradski madrigalisti  Beogradski madrigalisti  Beogradski madrigalisti

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account