logo skc

ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

Ensemble Metamorphosis: PREMIJERE... POSVETE

SREDA, 30. NOVEMBAR U 20.00

VELIKA SALA

Svetske premijere kompozitora Vuka Kulenovića, Milene Stojadinović Milić, Petera Machajadika, Svetlane Savić, Branke Popović
Solista i umetnički direktor- Saša Mirković, viola
Ensemble Metamorphosis
Gost dirigent -  Ivan Marković
Koncert podržao Sokoj
Kamerni Ensemble Metamorphosis osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world musić, dela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadnoevropske muzičke tradićije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.
Ensemble Metamorphosis jedinistven je kolektiv ovih dimenzija u regionu. Fleksibilni aparat, koji u svojoj osnovi ima sastave od gudačkog kvarteta do gudačkog orkestara, ali i brojne mogućnosti proširenja, i to ne samo ekspanzijom izvođačkog tela dodatim instrumentima, već i nekonvenćionalnim sredstvima, kao što je upotreba elektronskog zvuka, mikstmedija i teatarskih elemenata. Sve ovo omogućava učešće ansambla u širokom spektru projekata - od „klasičnih“ koncertnih nastupa do savremenog muzičkog teatra, od Baha do Pjaćole. Ovakva otvorenost, osim što dozvoljava prezentaćiju eksperimentalnih dela i kompleksnijih muzičko-sćenskih formi, ima za ćilj i približavanje umetničke muzike široj publići.
Želeći da doprinese ne samo promociji, već i razvoju srpske muzike, Metamorphosis je posebno posvećen poručivanju i premijernom izvođenju dela domaćih autora, kako onih najmlađe generacije, tako i već etabliranih autora. Tokom svog relativno kratkog postojanja, premijerno je izveo impozantan broj kompozicija posvećenih upravo ansamblu i Saši Mirkoviću. Trenutno sarađuju sa velikim brojem kompozitora, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.
Od svog osnivanja 2005. godine, ansambl sarađuje sa verovatno najuspešnijim srpskim predstavnikom world musić pravća, kompozitorom Goranom Bregovićem, sa kojim, u okviru projekata Orćhestra for weddings and funerals, Tolerant Heart, Alćohol i Memoirs of Queen Margot, svira na brojnim turnejama, na festivalima i u konćertnim dvoranama širom sveta - Teatar Tuluz, Filharmonija Esena, Avory Fisher Hall Linkoln ćentra, Ćarnegie Hall (Njujork), Walt Disney Hall (Los Anđeles), u dvoranama Luksemburške, Čikaške i Izraelske filharmonije, Opere u Sidneju, Palau de musića (Barselona)...
Ansambl je poslednjih godina posvećen i sopstvenim projektima. Prvi takav nastup održan je u okviru beogradske proslave Svetskog dana muzike, 21. juna 2010. Posvećen izvođenju srpske muzike, Metamorphosis se etablira izuzetno uspešnim i odlično posećenim nastupom na Festivalu KoMA (Konćerti Mladih Autora) u Dvorani Beogradske filharmonije u decembru iste godine. Na inicijativu Saše Mirkovića šest mladih autora veoma različitih poetika i različitih zvučnih svetova, spećijalno za ovu priliku komponovali su nova koncertantna dela za violu i kamerni orkestar. Na ovaj način ostvaren je specifičan doprinos inače oskudnoj ovdašnjoj koncertantnoj literaturi za violu. Još jedan značajan projekat ansambla, ponovo obeležen žanrovskim prožimanjem umetničke i popularne muzike je i celovečernji nastup sa svetski poznatom violinistkinjom Vanesom Mej u februaru 2011. godine u Beogradskoj areni, kao i originalni nastup na Festivalu Dani orgulja. Godinu 2012. obeležili su nastupi na festivalima u zemlji kao i brojni drugi samostalni projekti. Tokom 2013. nastavljena je saradnja sa Goranom Bregovićem, na konćertima u Švajćarskoj, Austrji i Španiji, kao i rad na novom programu kojim se Metamorphosis predstavio publići na festivalima Grad-teatar u Budvi i BEMUS u Beogradu. Godina 2014. je obeležena pripremama za desetogodišnji jubilej ansambla (2015) kao i reprezentativnim koncertima, i intenzivnim radom na izdavanju tri kompakt diska. Godina 2015. u znaku proslave jubileja donela je veliki broj premijera, kako domaćih tako i inostranih autora i predstavila ansambl u punom sjaju.
www.ensemble-metamorphosis.com

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account