logo skc

ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

CRNI BIVO U SRCU - SRPSKA BAROKNA MUZIKA

beogradski_barok_22_11.jpg

 

UTORAK, 22. NOVEMBAR U 20.00

VELIKA SALA

Beogradski barok, koncert
Beogradski barok premijerno predstavlja saradnju sa domaćim autorima umetničke muzike Draganom Jovanović, Miroslavom Mišom Savićem, Ivanom Brkljčićem i Anom Gnjatović. Saradnja je jedinstvena u našoj sredini i prvi je projekat koji inicira savremeno stvaralaštvo za ansambl koji se bavi istorijski informisanom praksom izvođenja muzike X7. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda.
Barokna muzika u izvođenju na autentičnim instrumentima i na istorijski informisan način polako nalazi put i do srca široke publike u našoj sredini. Ansambl Beogradski barok prepoznaje momenat za iniciranje projekta koji bi unapredio domaće muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo spajajući naizgled nespojivo: savremene autore umetničke muzike i barokni ansambl. Kroz istoriju, kompozitori su stalno vodili „dijalog“ sa svojim instrumentima - muzičkim medijima, pa nije, na primer, teško ustanoviti koliko se zvukovi koje su kompozitori tražili od violine u 18. veku razlikuju od onoga što kompozitori traže od violine danas. Barokni instrumenti su u drugoj polovini XX veka „ponovo otkriveni“ kao neobično drugačiji od savremenih - ne nužno lošiji ili manje vredni, a svakako ne lošiji za muziku kojoj su originalno namenjeni. Pored umetničke potrebe za novom muzikom i istraživanjem savremenog izraza kroz „stari“, ali ne opšte poznat i potpuno istražen medij, Beogradski barok ovim programom na neki način otpočinje svojevrsno „popunjavanje praznine“ u nacionalnom muzičkom stvaralaštvu. Uslovljen istorijskim okolnostima, nedostatak epohe baroka u srpskog muzici ipak otežava identifikaciju šire domaće publike sa zapadnoevropskom muzikom uopšte i njenim istorijskim vrednostima. U tom smislu, pored toga što kao ideju vodilju ima stvaranje muzike inspirisane baroknom epohom, instrumentima i ansamblom, projekat „Srpska barokna muzika“ omogućava i nesvakidašnji muzički spoj nacionalnog i evropskog - „novi srpski barok“.     
Realizaciju koncerta su podržali Organizacija muzičkih autora Srbije - SOKOJ i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda. Ulaz je slobodan.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account