logo skc

ЗАШТО ДОКУМЕНТУЈЕМО СТВАРНОСТ?
УТОРАК, 28. МАЈ У 19.00 МАЛА САЛА
JULYEN HAMILTON „KOAN“
ЧЕТВРТАК, 23. МАЈ У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
Гордан Николић - Ретроспективна изложба
ПЕТАК, 10. МАЈ У 19.00 (ТРАЈЕ ДО 28. МАЈА)
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.

VLADIMIR RANKOVIĆ: FRAGMENTI

11.jpg

 

ČETVRTAK,19. FEBRUAR 2015. u 19.00  (traje do 27. februara)

GALERIJA SKC

„Fragmen(a)t,  lat. sačuvan deo, ostatak […]“ (Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika, Matica srpska, Novi Sad, 1976)
„Fragmenti su sačuvani delovi intimnih prostora. Oni su fizički ostaci, lični tragovi života, pa zatim arheološkog i arhivskog rada. Fragmenti su slike okružene prazninama stvorenim protokom vremena. Ono što se činilo razorenim, bar u maloj meri, bilo je dekonstruisano - izgubilo je svoju konstrukciju, ali je, ipak, ostavilo za sobom rasute fragmente.
Fragmenti su obične stvari – nađene slike podvrgnute poetskoj aktivnosti duha, koje progovaraju o tome šta jesu, o tome ko smo mi. Fragmenti slede tezu da umetnik ništa ne stvara, već je tu da posloži, prikaže i ukaže na postojeće, da nešto uobliči i eventualno ga reformuliše (Annette Messager: „Word for Word“, 2006).
Skupljanje fragmenata bio je proces rekonstrukcije prošlosti kojim se (neočekivano, jer fragmenti su bili duboko skriveni u njenim naslagama) autentičnim, objektivnim slikama i subjektivnim sećanjima – traga za načinima čuvanja sećanja, uz nužnost težnje da se prošlo utka u sadašnji trenutak.
 Vladimir Ranković rođen je u Kragujevcu 1973. godine. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga. Student je doktorskih interdisciplinarnih studija teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Docent je za oblast grafika i grafičke tehnike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Realizovao je deset radova u kojima se bavi odnosom subjekta i prostora.

 Vladimir Ranković: Fragmenti  Vladimir Ranković: Fragmenti  Vladimir Ranković: Fragmenti

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account