logo skc

НОВА ПРЕДМЕТНОСТ
СРЕДА, 18. ОКТОБАР У 19.00
Александар Станковић: Из своје коже: Живот с депресијом
ПЕТАК, 20. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
ПУТОВОЂЕ – приче о писцима
ПЕТАК, 13. ОКТОБАР У 19.00 ВЕЛИКА САЛА
20. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА
Од 28. септембра до 1. октобра 2023. године.

VIZUELNO MARKIRANJE OTVORENOG URBANOG PROSTORA FAKULTETA BEOGRADSKIH UNIVERZITETA UMETNIČKIM INTERVENCIJAMA

VIZUELNO MARKIRANJE OTVORENOG URBANOG PROSTORA FAKULTETA BEOGRADSKIH UNIVERZITETA UMETNIČKIM INTERVENCIJAMA

 

ČETVRTAK, 22. JUN U 19.00 (TRAJE DO 7. JULA)

SREĆNA GALERIJA

Doktorski umetnički projekat
autor: mr Dragana Jokić
mentor: prof. Danilo Stojanović, Fakultet primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu
Dragana Jokić, rođena u Beogradu, diplomirani je inženjer arhitekture i magistar slikarstva. Na doktorskim je studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, gde svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo na polju arhitekture i slikarstva povezuje umetničkim doktorskim radom pod temom: Vizuelno markiranje otvorenog urbanog prostora fakulteta beogradskih univerziteta umetničkim intervencijama.
Predmet doktorskog umetničkog projekta je vizuelno markiranje otvorenog urbanog prostora fakulteta beogradskih univerziteta i formiranje otvorenih ambijentalnih celina u prostorne orijentire upotrebom prostornih instalacija, slikanih zidnih površina (murali), rasvete, zelenila i popločavanja uz elemente urbanog mobilijara kao što su klupe, ulična rasveta i sl. Pojedinačno navedeni elementi prepliću se u prostoru u različitoj meri, najviše u zavisnosti od pozicije u gradskom tkivu i zadatih ograničavajućih faktora okolnog okruženja.
Hipotezom o značaju scenografije gradskog prostora namera je da se podrži markiranje institucija važnih za grad, formiranjem novih orijentira u gradskom prostoru. Kriterijum za odabir lokacija u otvorenom prostoru jeste značaj fakulteta kao institucije, univerzalnost otvorenog (pred)prostora koji ih karakteriše inspirativna za intervencije, dok se brojnošću objekata pruža šansa za varijetete istih elemenata. Odluka o lokacijama koji su odabrani za rad bazirana je na ideji da se prikažu različitosti prostora i mogućnosti univerzalnosti rešenja kojim bi se objedinio niz lokacija formirajući nove „mentalne mape", značajne za strukturu grada.
Proces oblikovanja navedenih prostora je međudejstvo intuitivnog (lična poetika) rešavanja prostora grada i racionalnog, baziranog na usvojenim pravilima oblikovanja.
Realizacija rada zamišljena je kao izložba štampanih prikaza novoformiranih prostora, 20 x 70 x100 cm u kombinaciji sa štampanim fragmentima slika (ulja na platnu) koji su inspiracija za navedena rešenja, formiranih u celine mozaika 2 x 2 x 60 x 60 cm.

 Vizuelno Markiranje  Vizuelno Markiranje  Vizuelno Markiranje
 Vizuelno Markiranje   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account