logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

VIZUELNO MARKIRANJE OTVORENOG URBANOG PROSTORA FAKULTETA BEOGRADSKIH UNIVERZITETA UMETNIČKIM INTERVENCIJAMA

VIZUELNO MARKIRANJE OTVORENOG URBANOG PROSTORA FAKULTETA BEOGRADSKIH UNIVERZITETA UMETNIČKIM INTERVENCIJAMA

 

ČETVRTAK, 22. JUN U 19.00 (TRAJE DO 7. JULA)

SREĆNA GALERIJA

Doktorski umetnički projekat
autor: mr Dragana Jokić
mentor: prof. Danilo Stojanović, Fakultet primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu
Dragana Jokić, rođena u Beogradu, diplomirani je inženjer arhitekture i magistar slikarstva. Na doktorskim je studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, gde svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo na polju arhitekture i slikarstva povezuje umetničkim doktorskim radom pod temom: Vizuelno markiranje otvorenog urbanog prostora fakulteta beogradskih univerziteta umetničkim intervencijama.
Predmet doktorskog umetničkog projekta je vizuelno markiranje otvorenog urbanog prostora fakulteta beogradskih univerziteta i formiranje otvorenih ambijentalnih celina u prostorne orijentire upotrebom prostornih instalacija, slikanih zidnih površina (murali), rasvete, zelenila i popločavanja uz elemente urbanog mobilijara kao što su klupe, ulična rasveta i sl. Pojedinačno navedeni elementi prepliću se u prostoru u različitoj meri, najviše u zavisnosti od pozicije u gradskom tkivu i zadatih ograničavajućih faktora okolnog okruženja.
Hipotezom o značaju scenografije gradskog prostora namera je da se podrži markiranje institucija važnih za grad, formiranjem novih orijentira u gradskom prostoru. Kriterijum za odabir lokacija u otvorenom prostoru jeste značaj fakulteta kao institucije, univerzalnost otvorenog (pred)prostora koji ih karakteriše inspirativna za intervencije, dok se brojnošću objekata pruža šansa za varijetete istih elemenata. Odluka o lokacijama koji su odabrani za rad bazirana je na ideji da se prikažu različitosti prostora i mogućnosti univerzalnosti rešenja kojim bi se objedinio niz lokacija formirajući nove „mentalne mape", značajne za strukturu grada.
Proces oblikovanja navedenih prostora je međudejstvo intuitivnog (lična poetika) rešavanja prostora grada i racionalnog, baziranog na usvojenim pravilima oblikovanja.
Realizacija rada zamišljena je kao izložba štampanih prikaza novoformiranih prostora, 20 x 70 x100 cm u kombinaciji sa štampanim fragmentima slika (ulja na platnu) koji su inspiracija za navedena rešenja, formiranih u celine mozaika 2 x 2 x 60 x 60 cm.

 Vizuelno Markiranje  Vizuelno Markiranje  Vizuelno Markiranje
 Vizuelno Markiranje   

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account