logo skc

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА

VALERI MANŽEN, ALEKSA GAJIĆ: DRAKO - TRINAESTA HORDA

1701_2018_drako_trinaesta_horda_aleksa_gajic_2.jpg

 

SREDA, 17. JANUAR  U 19.30 

VELIKA SALA

promocija strip albuma (System Comics, Beograd, 2017)
učesnici diskusije: Aleksa Gajić, Igor Marković i domaći teoretičari stripa
Aleksa Gajić (Beograd, 1974.) je naš proslavljeni strip autor, ilustrator, reditelj i animator. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u klasi profesora Rastka Ćirića, sa, sada već čuvenim, kolor strip albumom Technotise. Od 1996. godine stalni je saradnik Politikinog zabavnika, a od 2000. godine radi za izdavačku kuću Soleil iz Francuske, kao crtač serijala Bič Božiji (Le Fléau des Dieux) u kojem je  po scenariju Valeri Manžen objavio šest kolor albuma, koji doživljavaju ogromnu popularnost u Francuskoj i Srbiji i bivaju prevođeni u SAD-u i u još šest zemalja sveta. U Srbiji je, osim ovih, objavio i album Technotise sa scenaristom Darkom Grkinićem, po čemu je kasnije uradio i režirao animirani film Tehnotajz: Edit i ja. Osim toga Gajić je autor i kratkometražnog animiranog filma Uspon i pad umetnosti. Objavio je takođe i kolekciju kratkih, formalno inovativnih, stripova: U šrafovima, Skrepbuk, Pljosnati strip. Ilustrovao je više knjiga i časopisa sarađujući sa mnogim izdavačima i dizajn studijima. Autor je manjeg broja muzičkih i ekonomsko propagandnih spotova. Značajne rezultate postigao je i baveći se grafičkim dizajnom (pamfleti, pozivnice, novinski oglasi i reklame, kalendari, plakati). Učesnik je više samostalnih i grupnih izložbi u našoj zemlji. Aleksa Gajić smatra se jednim od naših najeminentnijih umetnika uopšte i svakako najznačajnijih strip autora kod nas.
Plod ponovne saradnje sa francuskom scenaristkinjom Valeri Manžen je i novi album Drako – Trinaesta horda, kojeg je Gajićev srpski izdavač System Comics, krajem 2017. godine, objavio za domaću čitalačku publiku.
„Pod vlašću vrhovnog Krakena, Zarkelha, Trinaesta horda zmajeva-ratnika pobedonosno uništava planetu Orkis, dodatno potvrđujući nadmoć carstva. Međutim, imperator Gankred IV i njegova ćerka otkrivaju mračno proročanstvo. Šta ako se moćni Kraken, budući imperatorov zet, pobuni protiv svoga vladara?
Proročište potvrđuje da treba brzo reagovati, pre povratka ovih odvažnih boraca na svojim moćnim zmajevima. Kakav god ishod bio...
Drako, mladi i hrabri ratnik-bazilik raduje se što se vraća kući da mlađoj braći ispriča podvige, da zadivi verenicu i ukaže čast svojim roditeljima. Potrebno je da iz Zarkelhovih ruku primi jaje budućeg zmaja tokom jedne svečane ceremonije…
Oni koji žive od vatre Zmaja, od vatre će i stradati!”
(iz pogovora francuskom izdanju,  prevod Ivana Budisavljević)

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account