logo skc

АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

TJERI ŽOR, GRADIMIR SMUĐA: MAUSART

c_1100_0_16777215_00_slike_21_02_tejri_zor_mausart_1.jpg

ČETVRTAK 11 – 22. FEBRUAR 2021.
PONEDELJAK - PETAK: 11.00-17.00 / SUBOTA: 11.00-15.00

CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA
 
izložba radova i promocija istoimenog strip albuma (Lokomotiva / System Comics, Beograd, 2021)

Gradimir Smuđa jedan je od trenutno najznačajnijih srpskih i svetskih strip autora. Rođen je 1956. godine u Novom Sadu, gde je završio srednju umetničku školu, odsek za grafiku. Diplomirao je 1982. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Potom se vraća u Novi Sad, gde se naredne godine zaposlio kao karikaturista i ilustrator čuvenog „Dnevnika“. Za svoj rad na polju karikature dobio je brojne nagrade na domaćim i inostranim konkursima. Početkom osamdesetih seli se u Švajcarsku gde je za jednog galeristu radio egzaktne reprodukcije velikih majstora impresionizma. Svoje radove je 14 godina objavljivao i u švajcarskom satiričnom listu „Nebelšpalter“ koji mu je 1992. objavio prvu knjigu karikatura „Circo dell Arte“.
Godine 1994. seli se u italijanski grad Luka, poznat po prestižnom svetskom strip festivalu, gde i danas živi. Smuđa se od 2001. bavi isključivo stripom. Za francuskog izdavača „Delkur“ objavio je osam albuma stripa „Vinsent i Van Gog“, a zatim, između ostalih, i strip o drugom velikom impresionisti, Tuluzu-Lotreku, da bi sada na red došao Mocart. Upravo ovim stripovima doživeo je uspeh na najvećem strip festivalu u Angulemu, a time i svetsku slavu i prepoznatljivost. Gradimir Smuđa dobitnik je specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu koji mu je dodelio Međunarodni salon stripa SKC Beograd. On, međutim, jednako doprinosi svetskom stripu, baveći se njime u zemljama predvodnicama devete umetnosti kao što su Francuska, Belgija, Italija. Svojevremeno je izjavio da smo, po crtačima poput Zorana Janjetova, Alekse Gajića, Rajka Miloševića Gere, stripska velesila koja preti da oduzme četvrtu poziciju Italijanima i nađe se na mestu odmah iza Francuske, Belgije i Španije.
„Mausart“ je njegovo najnovije strip ostvarenje koje potpisuje Tjeri Žor i koje predstavljamo ovom izložbom i promocijom istoimenog albuma u izdanju beogradskih izdavačkih kuća „Lokomotiva“ i „System Comics“.
Mausart sa porodicom živi u klaviru službenog dvorskog muzičara kralja Austrije, vuka Salijerija. Jednog jutra, Mausart shvati da je kuća prazna. Takva prilika se ne propušta, tako da skoči na dirke i počne da stvara čudesnu muziku... Međutim, ta muzika slučajno dođe do ušiju kralja i kraljice, koji traže još! Ako Salijeri želi da sačuva mesto na dvoru, moraće da se dokopa miša i primora ga da svira tu ariju, ali tako da njihova veličanstva ne posumnjaju u prevaru... Sve ostalo o Mausartu, geniju iz uzbudljive priče novog albuma Gradimara Smuđe, biće viđeno na planiranoj izložbi u Srećnoj galeriji SKC-a i/ili u virtuelnoj promociji izdanja na zvaničnim web stranicama galerije.

 Tjeri Žor  Tjeri Žor  Tjeri Žor
 Tjeri Žor  Tjeri Žor  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account