logo skc

КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

SENKA VLAHOVIĆ: ANTOLOGIJA BUDUĆIH SNOVA

c_1100_0_16777215_00_slike_21_10_senk-vlahovic_senka_vlahovic_02.jpg

14  - 30. OKTOBAR

CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

izložba ilustracija 

Ova izložba obuhvata ilustracije iz knjige „Antologija budućih snova: knjiga umetnika“ koju je napisala, ilustrovala i dizajnirala Senka Vlahović.

Autorki je ovo treća umetnička knjiga ovakve vrste, posle knjiga „Ukorenjeni u nebu: prozaide/foto-ilustracije“ iz 2017. godine i „Banatska Venera i junak Dimitrij“ iz 2020. Sve tri sadrže tekstove i ilustracije autorke Senke Vlahović.

Na tragu dosadašnjeg rada, autorka koncipira i ovu izložbu produbljujući odnos pesme i slike u okviru vokovizuela, tragajući za njihovim izvorima i smislom kroz zapise i crteže u svojoj knjizi umetnika.

Ova knjiga, ne samo formom kojom objedinjuje poetsku reč i sliku, već i svojom sadržinom i porukama, govori o tesnoj povezanosti poezije i slikarstva, odnosno reči i slike, kroz prizmu ličnog, stvaralačkog doživljaja.

Autorka i samim ilustracijama pravi paralelu između tela i slike, duše i pesme, muškog i ženskog, erosa i tanatosa, kao dvaju lica jednog istog. Dva naizgled suprotna entiteta bivaju jedno drugom ogledalo, teže spajanju i prepoznavanju jednog u drugom.

Postavka se sastoji od 22 printa dimenzija 100 h 70 cm, kao i same knjige kao eksponata. Ilustracije su nastale kombinovanom tehnikom crnog tuša i crvene akrilne boje, u slobodnim, jednostavnim potezima, čistim stilizovanim linijama, a lazurnim prelivima crnog tuša i guste crvene paste, sa minimalnim obradama u digitalnoj formi. Na ilustracijama su rukom ispisani, kao stihovi, delovi tekstova iz knjige na koje se ilustracije odnose.

Senka Vlahović (1985, Novi Sad) je vizuelna umetnica, ilustratorka i dizajnerka knjiga, i autorka stručnih knjiga i tekstova o ilustraciji. Na Grafičkom odseku Visoke tehničke škole u Novom Sadu diplomirala je primenjenu fotografiju, gde je i specijalizovala ilustraciju knjige. Master rad na temu „Video-ilustracija knjige“ odbranila je na Akademiji umetnosti u Beogradu. Autorka je sedam knjiga: četiri stručne knjige iz oblasti ilustracije (na srpskom i engleskom) i tri umetničke knjige u kojima je objedinila autorski tekst, ilustraciju i dizajn. Dobitnica je ULUPUDS-ove nagrade za najbolju knjigu iz oblasti teorije vizuelne komunikacije na Sajmu knjiga u Beogradu i Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo u 2017. godini. Autorka je izložbe i projekta „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu“ (Bibiana, Bratislava 2019, SKC, Beograd 2020). Osnovala je i dugi niz godina organizovala međunarodni Festival ilustracije knjige BookILL Fest. Bila je članica međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi i više puta učesnik međunarodnog simpozijuma ovog bijenala. Grafički je oblikovala preko 500 knjiga, uglavnom u okviru izdavačke delatnosti Banatskog kulturnog centra, gde radi kao umetnička direktorka. Imala je oko 30 samostalnih izložbi slika, fotografija i ilustracija. Učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUPUDS-a i Matice srpske.

 Senka Vlahović  Senka Vlahović  Senka Vlahović
 Senka Vlahović  Senka Vlahović  Senka Vlahović

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account