logo skc

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан

PROMOCIJA STRIP ALBUMA LINIJE FRONTA - PRVI SVETSKI RAT 1914-1918. KNJIGA ČETVRTA

LINIJEFRONTA.jpg

 

ČETVRTAK, 1. DECEMBAR U  19.00 

VELIKA SALA

(System Comics Beograd 2016)
Izdavačka kuća System Comics, kao laureat Međunarodnog salona stripa SKC Beograd 2016, tj. dobitnik Salonovog Priznanja za najboljeg izdavača domaćeg stripa 2015/2016, u želji da opravda dobijenu nagradu nastavlja sa izdavanjem albuma u serijalu „Linije fronta“ koji sadrži kratke priča domaćih autora, na temu Prvog svetskog rata.
Ovaj serijal započet je još 2014. godine u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata 1914-2014. u Srbiji i Misije za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata 1914-2014. u Francuskoj.
Strip serijal „Linije fronta“ tematski se bavi životom na frontu i svakodnevnim životom ljudi tokom Velikog rata. Samo prvi album sastoji se od deset kratkih priča koje je napisalo pet francuskih i pet srpskih scenarista, sve to u ilustraciji deset srpskih crtača. Drugi tom donosi priče ukupno 20 autora (crtača i scenarista), a treća knjiga priče 21 autora.
U serijalu su zastupljena zvučna imena evropskog stripa, poput Rodolfa, Bruna Falbe, Filipa Zitke, Alekse Gajića, Zorana Janjetova, Zografa, Dražena Kovačevića, Darka Perovića i drugih. Predgovor za prvi album serijala „Linije fronta“ pisao je istoričar Žan-Pjer Verne, ujedno i scenarista albuma „Prokleti rat!“ proslavljenog francuskog strip autora Žaka Tardija.
U ovom, četvrtom po redu, albumu objavljeno je devet priča. Opet je tu sada već svima poznat scenarista Milenko Mišić čije su priče najzastupljenije u ovom serijalu. Tu je i Milan Konjević, na neki način povratnik u svet stripa. Publika ga dobro poznaje po serijalima „Divlja magija“ i „Faktor 4“. Ostali autori zastupljeni u četvrtom izdanju „Linije fronta“ kao i na ovoj izložbi povodim njegove promocije su: Predrag Đurić, Tiberiju Beka, Branko Tarabić, Nebojša Pejić, Aleksa Gajić, Ivan Stojković, Danilo Šarenac, Dragan Jovanović, Velibor Stanojević, Igor Stojanović, Marinko Lebović i Radislav Vasić.
Mali kuriozitet ovog izdanja jeste i saradnja izdavača System Comics sa Radiovizijom koja je za ovo izdanje  ustupila svoje materijale za priču „Gvozdeni puk“.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account