logo skc

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40

PROMOCIJA NAJNOVIJIH STRIP IZDANjA IZDAVAČKE KUĆE FORMA B, BEOGRAD

forma_b_01.jpg

PETAK, 18. FEBRUAR U 19.00  VELIKA SALA

PREDAVAČKO–PREZENTACIONI PROGRAM IZ CIKLUSA STRIP I ILUSTRACIJA

govore: Ilija Mirović, izdavač i urednik i strip autori

 

PETAK 18 – 28. FEBRUAR

CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

izložba radova iz najnovijih strip izdanja

autor postavke: Ilija Mirović

Iako je osnovana mnogo ranije, „Forma B“ tek od 2014. počinje aktivno da se bavi idavanjem stripova. Direktor i vlasnik izdavačke kuće Radojica Todorov udružuje se sa ljubiteljima stripa Predragom Roćenovićem i Ilijom Mirovićem i ubrzo ta saradnja postaje izuzetno plodonosna.

U početku odlučuju da otkupe prava za jedan „Bonelli“ serijal koji niko do tada nije izdavao na teritoriji bivših jugoslovenskih republika. Reč je o „Brendonu“ autora Klaudija Kjaverotija koji je u Italiji počeo da izlazi 1998.

Zatim se odlučuju za, u Italiji tek najavljeni, serijal „Morgan Lost“. Ovaj junak doživeo je i krosovere sa „Brendonom“ i „Dilan Dogom“ i ove epizode takođe je objavila „Forma B“ („Dilan Doga“ u saradnji sa „Veselim četvrtkom“).

Silaskom sa scene izdavačke kuće „Rosencranc“, odlučuju da završe i serijal koji su oni počeli – „Dečak sa Divljeg zapada“, kod nas poznatiji kao „Tim i Dasti“.

Ali okosnicu izdavaštva „Forme B„ čine strip albumi domaćih autora. Počeli su sa albumom „Gradske priče“ autora Gorana Ugarčine. Reč je o prvom domaćem 3D stripu koji je 2015. dobio nagradu na Beogradskom sajmu knjiga. Zatim, tri integralna albuma (devet epizoda) Velikog Bleka iz pera Miodraga Ivanovića Mikice. Od istog autora objavili su i integral „Nindža“ u mekom i tvrdom povezu. Tu su dva albuma Sabahudina Muranovića Murana: „Juče danas sutra“, kompilacija strip kaiševa objavljivanih u listu „Danas“ i strip album „Hajduci“ koji je uradio u saradnji sa Borkom Brajovićem i Markom Stojanovićem. Zatim, u saradnji sa izdavačkom kućom „Makondo“, izdaju strip album „Crne besmislice“ Božidara Milojkovića Bama i Dragana Lazarevića De Lazare. Potom objavljuju integral-album „Šrafko“ Dušana Dude Vukojeva. Saradnju sa njim nastavljaju i na integralu „Lijanko“ koji crta Radič-Miša Mijatović. Zatim su tu stripovi sa religijskim temama „Knjiga o Jovu“ (na ćirilici i latinici) i „Isus reč božja“ na srpskom i mađarskom jeziku, obe iz pera Geze Šeteta. Zatim, kolorno izdanje albuma „Legija nepromočivih“ Željka Paheka, kao i humorističko-erotski strip „Tuckomen“ Brane Nikolića.

Saradnja sa Gezom Šetetom nastavila se i na njihovom najvećem projektu – „Gorski vijenac u stripu“. Osim Geze, na ovom stripu sarađivali su i Željko Pahek i Mikica Ivanović, a veliki doprinos dali su i ostali članovi izdavačkog tima: Rade Perović, Miki Vuković, Marin Marinić, Vesna Tešić i Aleksa Parapid. „Gorski vijenac u stripu“ prvo je izdat i na ćirilici i na latinici, ali je, posle rasprodate ćirilice, doživeo i treće izdanje. Geza Šetet radi i „Luču mikrokozmu u stripu“ koja izlazi u novembru 2021. a Šetet nastavlja rad na stripu po drami „Lažni car Šćepan Mali“.

Kroz saradnju sa izdavačkom kućom „Golconda“, pokreću SBE serijal „Nathan Never“.

Upravo izlaze iz štampe još dva velika projekta. Strip po motivima romana „Hajduci“ Branislava Nušića u interpretaciji Geze Šeteta i integral kompletnog opusa stripa „Bendžo Kosta“  Brane Nikolića koji izlazi u dve knjige u boji na više od 700 strana.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account