logo skc

40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.
ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА

OLIVERA ŠTRBAC: ZAOKRET U SVETLOST

OLIVERA ŠTRBAC: ZAOKRET U SVETLOST

 

PETAK, 17. NOVEMBAR U 19.00 

GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD

Izložba mozaika
Olivera Štrbac kao mozaičar je  prisutna na likovnoj sceni, tako reći, od momenta diplomiranja i opredelenja da se bavi ovom tehnikom. Učestvuje na svim izložbama i festivalima mozaika i  redovni je učesnik na Bijenalu mozaika koji se održava u našoj galeriji. Ova izložba je deo priznanja na 7. Bijenalu mozaika . Žiri je tad obrazložio odluku da je Olja   dobila priznanje za „istraživački postupak koji je raspodelom mase i proporcije , podredio mozaik skulptorskom umetničkom viđenju“. Nagrađivana je više puta za mozaik   a da njen rad zaslužuje priznanja, govori i podatak da je dve godine za redom sa svojim mozaikom  po pozivu učestvovala  na proslavi Dana Republike Turske sa još  15 umetnika iz drugih zemalja. Imala je do sada preko 50 grupnih i više od 10 samostalnih izložbi.
Kada nisu u pitanju kanoni i ikonografske teme, Olja radi mozaike na specifičan način. Ne radi prethodne skice jer kaže da je crtež zatvara. Ona kamenu daje mogućnost da je vodi i u samom postupku dopušta da promeni zamišljenu skicu. „Ne volim kada je rad definisan pre početka ređanja kamena, tada bih imala osećaj da samo popunjavam polja a u tome za mene nema izazova. “ Kaže Olja.
Kada radite sa teserima gde je kolorit monohromatski, upuštate se u  teži zadatak, ali za Olju je to izazov. U brojnim Oljinim ciklusima akcenat je na duhovnosti. „Kamen me je oplemenio i naučio koncentraciji“ kaže. Poštujući energiju materijala sa kojim radi, uspostavlja ravnotežu  između razuma i osećanja. Svesno se opredeljujući za beli kamen, kamen svetlosti, kroz obradu i ređanje, oseća njegovu različitost i harmoničnost. Ovakvim   izvođačkim  postupkom, ispod Oljinih ruku,  nastaju vibrantni i snažni  mozaici.
Načinom izražavanja gde upotrebljava kamen sa malim rasponom nijansi,  opisuje svu raspevanost kamena.
Olivera ne oponaša nikog, sledi sopstveni put, a njeni mozaici su i traganje za sopstvenom dušom. Taj put nije jednostavan, jer  vodi kroz različita iskustva i stvaralačke izazove ali kroz znanje i polet stiže do monumentalnosti. U procesu stvaranja, poticaji niču spontano, iznutra. Postoji verovanje da se duša može oteloviti u kamenu a da između duše i kamena, postoji uska veza. Iako reducirani, u prikazanoj mirnoći uočavaju se ikonografski simboli kroz skalu boja od bele, zlatne i plave i  kruga kao simbola sunca, svetlosti, apostola, oreola.
  Ona je umetnik od akcije, od odvažnosti, od talenta i temperamenta. Čvrsto verujući u svoj stav, Olja Štrbac je uporna i dosledna i specifičnog likovnog rukopisa čije stvaralaštvo zavređuje posebnu pažnju.    

  Ljiljana Subotić

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account