logo skc

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

NEDELjKO DRAGIĆ: OD ZAGREBA DO BEOGRADA I NATRAG DO - 9. DECEMBRA

c_1100_0_16777215_00_slike_19_12_nedeljko_dragic_nedeljko_dragic_01.jpg

DO 9. DECEMBRA
CIKLUS IZLOŽBI: STRIP I ILUSTRACIJA

dokumentarna izložba stripa, ilustracija, karikatura i filmskog materijala - izvod iz programa Salona stripa 2019.
autor izložbe: Veljko Krulčić, Zagreb
grafičko oblikovanje eksponata: Hrvoje Bronić, Zagreb
Nedeljko Dragić rođen je 1936. u Paklenici kraj Novske. Godinu dana kasnije, njegova porodica se seli u Slavonski Brod. Odatle će Nedeljko 1955. otići na studije prava u Zagreb.
U gimnazijskoj klupi nastala je njegova prva objavljena karikatura u „Kerempuhu“, ali i prvi strip „Miša Sos u Holivudu“ koji je izašao u sarajevskom humorističkom listu „Čičak“ 1954/55 (...) Jedan je od najvećih živih autora iz zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma... Istovremeno, reč je o genijalnom strip umetniku („Tupko, Brbljanje o geometriji“), autoru „Zagija“ - maskote Univerzijade u Zagrebu 1987, autoru „Leksikona za nepismene“, jednom od autora likovnog oblikovanja motiva sarajevske Olimpijade 1984, briljantnom karikaturisti i ilustratoru, sjajnom grafičkom dizajneru.
Od svog prvog neposrednog kreativnog dodira sa crtanim filmom, u proleće 1956. godine kada se, kao fazer, priključio ekipi Dušana Vukotića koja je radila „Nestašnog robota“, preko svog prvog autorskog filma (scenarista, crtač, reditelj) „Elegija“ iz 1965, pa, zaključno sa 1989, kada će premijeru imati „Slike iz sjećanja“, ispod Dragićeve ruke i u njegovoj mašti nastaće jedan od najbriljantnijih i najoriginalnijih opusa umetnosti animacije druge polovine 20. veka.
„Krotitelj divljih konja“, „Možda Diogen“, „Idu dani“, „Tup-tup“, „Dnevnik“, „Dan kad sam prestao pušiti“ jesu njegovi najpoznatiji filmovi. U kategoriji za najbolji kratkometražni animirani film, „Tup-tup“ je 1972. bio nominovan za Oskara, a sledeće godine Dragić je postao član Američke filmske akademije.
Za svoje autorske crtaće dobio je niz nagrada na najvažnijim festivalima animacije: Oberhauzen, London, Beograd, Zagreb, Čikago, San Francisko... (U Hrvatskoj, počev od 2002, dobija niz nagrada za umetnost i životno delo.) U italijanskom gradu Luka, 1995. dobija nagradu za životno delo - za doprinos animiranom filmu, stripu i karikaturi (...) Od 1991. godine, Nedeljko Dragić živi u Minhenu.
Veljko Krulčić, izvod iz teksta

gallery1 gallery1  

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account