logo skc

Камерни оркестар Гудачи Св. Ђорђа
ПОНЕДЕЉАК, 8. АПРИЛ У 20.00 ВЕЛИКА САЛА
АПРИЛСКИ СУСРЕТИ 2024.
1 – 3. МАРТ Улаз на све програме у оквиру Априлских сусрета је слободан
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
21. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА СРЕЋНА ГАЛЕРИЈА СКЦ БЕОГРАД 26 - 29. 9. 2024.
ЦИКЛУС ПРЕДСТАВЉАЊА ФАКУЛТЕТА
МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ, ФАКУЛТЕТ ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ЕДУКАЦИЈУ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

MIROSLAV ŠUKOVIĆ

c_1100_0_16777215_00_slike_21_04_miroslav_miro_sukovic_janus_2015_kombinovana_tehnika_na_kartonu_42x63_cm.jpg

UTORAK, 13. APRIL GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD

izložba slika
Miroslav Miro Šuković (1977. Bihać) živi i radi u Kolašinu i Podgorici. Član je Udruženja likovnih umetnika BiH. Izlaže samostalno od 2012. i učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama. Dobitnik je nagrade Cetinjskog likovnog salona „Trinaesti novembar“ 2015. godine.
„Na crnogorskoj i srpskoj umetničkoj sceni, koje su krajnje povezane, pojavio se novi slikar koji je odmah na sebe skrenuo pažnju. Njega je kao izrazitog talenta i novu nadu iracionalne figuracije u Beogradu prvi uočio Željko Đurović, proslavljeni slikar, crtač, grafičar i profesor. Reč je o Miroslavu Miru Šukoviću koji priređuje samostalne izložbe na crnogorskoj kao i na beogradskoj likovnoj sceni.
Beogradska publika ga je prvi put upoznala 2017. godine na izložbi u Galeriji „Štab“. Miroslav Šuković uže gledano pripada velikoj porodici crnogorskih iracionalista, koja u književnosti počinje Njegoševom „Lučom mikrokozmom“, a završava se poezijom Matije Bećkovića, u slikarstvu, pak, ta tradicija surove, opore mašte započinje Petrom Lubardom. Šuković, preciznije rečeno, najnovija je pojava u svetu crnogorske i balkanske likovne fantastike, koju su posle Dada Đurića, Uroša Toškovića, Voja Stanića i Mira Glavurtića unapredili brojni mlađi slikari na različite načine. Kao i mnogi iz te grupe likovnih čudaka on je možda pre svega slikar čudovišnog, jer čudovišno ne dopušta olakost i sentimentalnost, demonsko ima svoju negativnu, okultnu teologiju i vizuelnu privlačnost, koje su toliko zanimale majstore medijalne škole, cela istorija izmaštanog slikarstva izrasta na toj magiji.“

Dejan Đorić

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account