logo skc

ЦИКЛУС ИЗЛОЖБИ: АФИРМАЦИЈА МЛАДИХ / СТУДЕНТСКЕ ИЗЛОЖБЕ
ДО 3. ЈУНА
Миахел Раковиц о колонијализму, рату, стварању непријатеља и пљачки музеја
УТОРАК, 3. ЈУЛ У 19.30 ВЕЛИКА САЛА
40 ГОДИНА ИСТРАЈНОСТИ
МИМАРТ 40
КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ САЛОНА СТРИПА 2024.
РОК ЗА СЛАЊЕ РАДОВА: ДО 10. ЈУНА 2024.

MARIJA SIBINOVIĆ: REFLEKSIJE GRADA

c_1100_0_16777215_00_slike_19_06_marija_sibinovic.jpg

UTORAK, 2. JUL U 19.00

principi grafike u funkciji vizuelizacije urbanog prostora

Projekat se bavi fenomenima transparentnosti i refleksivnosti u kontekstu grada, u domenu stakla i velikih struktura u kojima se ono što je očigledno pojavljuje kao gradivni element. Pogled na staklene fasade je iluzornog karaktera, a same slike često odlikuje višeslojnost, istovremenost i fragmentarnost. Navedene odlike i fenomeni povezuju se sa grafičkim medijem i preispituju njegov potencijal u višemedijskom delu.

Okosnicu istraživanja predstavlja prozor, kao gradski motiv i arhitektonski element, posrednik svetlosti i međa dva prostora. Glavna ideja rada je u kombinaciji pogleda na i kroz objekat, koristeći kvalitete (polu)transparencije i refleksivnosti.

Strukture i elementi se prilagođavaju i/ili redefinišu prostor u kome se izlažu. Oni su sačinjeni od modula - folija na koje je ručno umnožena cinkana matrica postupcima visoke štampe. Moduli ulaze u dijalog sa datim prostornim uslovima formirani u fasade, zidove ili tunel, ili u vidu stubova i prozora kao slobodni elementi. Suptilne razlike sličnih i istih otisaka i kvaliteti prisutni u ostalim elementima - ogledalskim površinama, snimcima i samom kretanju posmatrača - stvaraju jednu izložbenu celinu.

Izložba je nastala kao doktorski umetnički projekat na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, mentor je dr um. Vladimir Milanović, komentor dr Mariela Cvetić. Marija Sibinović (1989) je završila osnovne diplomske 2012. i master studije 2013. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mirjane Tomašević, na odseku grafika i knjiga.

Učestvovala je na oko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagala sedam puta. Pored klasičnih slikarsko-grafičkih tehnika, istražuje oblasti proširenih medija i višemedijske umetnosti. Član je ULUPUDS-a od 2015. Živi i radi u Beogradu.

Pin It
© 2023 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account